onsdag 17 september 2008

Blodpudding

Nästa rätt i husmanskosttrenden är blodpudding. Förr åt jag alltid blodpuddingen med lingonsylt, en hård knäckemacka med ost och ett glas kall mjölk till. Nu för tiden ser min tallrik lite annorlunda ut. Man måste ju förnya sig :)

Blodpudding
Bacon
Lingonsylt
Vitkål

Stek blodpuddingen som vanligt och knaperstek sedan bacon. Hyvla vitkål med osthyvel i tunna strimlor och blanda med lingonsylten och servera detta till. Naturligtvis så lever knäckemackan med ost och det kalla glaset mjölk kvar :)


Husmanskost

Just nu är jag inne i en trend av gammal hederlig husmanskost och jisses vad gott det är egentligen. Nu har jag tagit en del genvägar med hjälp av halvfabrikat men det spelar ingen roll så länge det är gott ... och det är det :)

Vi börjar med hederlig Norrlandspölsa.

Det enda som behövs är ju en rulle pölsa, kokt potatis och rödbetor och sen är middan klar! Servera med ett glas kall mjölk.

torsdag 11 september 2008

San Francisco

I min jakt på drinkar till Peos fest så hittade jag en kär gammal favorit :)
4 cl Vodka
2 cl Bananlikör
apelsinjuice
stänk med grenadin

Skakas
Serveras med is

San Fransisco, originally uploaded by Cayene.

Lövbiffsknyten

En enkel rätt som blir kanon!! Om man inte låter köttet vara inne för länge i ugnen :) Jag bjöd familjen på egenhändigt torkade skosulor :) Alla åt med god min utom jag som klagade å det bestämdaste ... men Peo tog ingen matlåda till nästa dag :))) Jag hade väl totalt hjärnsläpp och tänkte inte på att det var lövbiff som går så snabbt att tillaga! Ja, ja, testa er fram hur länge man törs låta köttet ligga i formarna ... jag vet inte :)

Lövbiff
Ost, Cantadou vitlök använde jag
Salt
Svartpeppar
Soja

Lägg lövbiffarna i muffinsformar i plåt och ha i en klick ost eller två. Salta och peppra. Lägg ihop knytena och pensla med soja.
Ställ in plåten i ugnen tillsammans med potatisgratängen. Men tänk på som sagt att lövbiffen blir färdig mycket tidigare!! Annars blev det kanongott om inte köttet blivit så himla segt!!

Bönsallad

Den här salladen gillade jag! Röd lök och en bönmix det är nästan allt som behövs :)

1 röd lök
1 Go Green bönmix
citronsaft
Olivolja

Skiva löken tunt och blanda med den avrunna bönmixen. Häll på en liten skvätt citronsaft och lite olivolja. Klart :)

Bönsallad, originally uploaded by Cayene.

tisdag 9 september 2008

Kycklingfilé med enbärssås

Ännu ett av de recept jag fått tillaga som demo på jobbet. Jag ska vara helt ärlig! Hos oss kommer inte denna rätt att bli en som man gör när man vill ha något extra gott. Tyvärr. Den var inte "äcklig" men det blev liksom inte favoritförklarat :) Jag rkomenderar er som testar detta att ta mindre mängd enbär är det ursprungliga receptet! Jag demade med pasta istället för rotsakerna och det är väl en smaksak vilken man föredrar.

4 portioner:
4 st kycklingfiléer
2 msk Smör & Rapsolja
1 kg blandade rotsaker; morötter, lök, palsternacka och potatis
2–3 msk örtkryddor; timjan, rosmarin
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk enbär, krossade
1/2 dl vitt vin
1 tetra Oatly iMat 13% (2,5 dl)
1 1/2 msk kalvfond
2 dl vatten
1 msk Maizena
salt
peppar

Sätt ugnen på 200°C. Blanda rotsakerna med örtkryddor, salt och peppar. Lägg på plåt och baka i ugn ca 20–30 minuter tills de fått fin färg. Bryn kycklingen runt om i Smör&Rapsolja i en panna. Låt steka med i ugnen de sista 10 minuterna. Tillsätt lök och enbär till pannan och fräs allt i någon minut på medelvärme. Häll i vitt vin och sjud i någon minut. Slå på iMat, vatten och kalvfond och sjud såsen ca 5 minuter. Blanda Maizena med lite vatten och red av såsen. Smaka av med salt och peppar.


Varm Smörgåstårta

Detta bjöd jag på när jag fyllde år i augusti. Det blev uppskattat av gästerna och tack för det!! Det blev supergott!!

4 halvor hönökaka
2 pkt Bacon i tärningar
Färska champinjoner
1 Purjolök
4 dl creme fraiche
Soja
Tomater i skivor
Västerbottenost
Salt
Peppar

Lägg ½ hönökaka som botten. Stek bacon, skivade champinjoner och strimlad purjolök i en stekpanna. Häll över creme fraiche och låt puttra en stund, smaka av med salt, peppar och en liten skvätt soja.

Bred 1/3 av smeten över hönökakshalvan lägg på nästa halva osv. På översta lagret läggs skivade tomater och til sist västerbottenost. Gratinera i ugn, 175° tills osten smält och fått lite färg.

Servera med en grönsallad. Jag köpte en påse med färdigblandad sallad och hade i tomat och gurka. Jag garanterar att detta blir poppis!

måndag 1 september 2008

Piggelin

Ja, eftersom jag är inne på drinkar, det är ju måndag gubevars :), så tar vi ännu en av mina favoriter! Smakar precis som glassen piggelin!

3 cl vodka
3 cl melonlikörextrakt
6 cl apelsinjuice
resten sprite

Blanda vodka, melonlikörextrakt och juice. Tillsätt sprite när du ska dricka eftersom det är kolsyra i den. Det andra kan förberedas.

Likör 34 med blåbärsproviva

Snabbt och enkelt sveper man denna lilla "nyttiga" shot :)

Likör 34
Proviva blåbär
Vispad grädde

Fyll ett snaps eller shotglas till ungefär hälften med likör 34. Ta baksidan på en tesked och häll försiktigt i blåbärsprovivan så att lagren hålls isär. Ha på en klick vispad grädde. Svep allt på en gång!

Gratinerad Falukorv

Ännu en variant på falukorv med fyllning. Den här bjöd jag på vid förra veckans matdemo på jobbet. Gott!! Lite mera fyllning än vanligt men oj så gott. Det var värt det lilla extra :)

Falukorv
Rökt skinka
Röd lök
Tomat
Senap
Ketchup
Ost

Skär djupa snitt i korven med ca 1 cm mellanrum. Fyll varje snitt med senap, ketchup, tomatskiva, rödlök, ost och skinka. Lägg ev. ost som ett täcke uppe på korven också.

Gratinera i ugn, 175° i ca 20 minuter. Servera med potatismos och valfri sallad.