fredag 31 oktober 2008

Laxgryta med ananassalsa

Ännu en rätt som jag bjöd på för några veckor sedan. Den här är riktigt hot och god! Vill man ha smaklökarna i behåll efter man ätit så kan jag rekomendera att ta tacomix orginal och ev. servera jalapenon bredvid! Men gott var det!!
1 paket djupfryst laxfilé (4 x 140 g)
1 purjolök, skivad
2 msk Svenskt Smör
1 påse Santa Maria Hot Taco Spicemix (40 g)
1 burk Santa Maria Pineapple Salsa (230 g)
1 förp Kelda Matlagningsgrädde (250 ml)
1/2 påse fryst broccoli (à 450 g)
1/2 påse fryst blomkål (à 450 g)
1/2 burk majskorn (à 340 g)
1/2 burk Santa Maria Green Jalapeno (à 215 g)
1 förp gräddfil (3 dl)
1 påse Naturchips Lättsaltade (200 g)

1. Tina och grovtärna laxen. Fräs purjolöken i lite smör. Ha i kryddblandningen och låt den fräsa med en stund.
2. Häll i salsa, grädde och koka upp. Lägg i broccoli, blomkål, majskorn och hälften av jalapenosarna. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg i laxbitarna och sjud 8–10 minuter.
4. Servera med jalapenos, gräddfil och chips.

Laxgryta med ananassalsa, originally uploaded by Cayene.

torsdag 30 oktober 2008

Kotletter med potatis- & sparrissallad

Detta bjöd jag på för några månader sen när jag hade matdemo på jobbet. Gott!!
Det här behöver du till 4 portioner:
4 skivor kotletter
10 blad färsk salvia
salt
peppar
2 msk flytande margarin
POTATIS OCH SPARRISSALLAD
8 fasta potatisar, skalade och delade i 4 bitar/st
3 msk (250 ml) Fontana olivolja extra virgin
2 rödlökar, skurna i skivor2 morötter, skalade och skurna i strimlor
3 stjälkar blekselleri, 1 cm bitar
12 gröna sparrisar, skurna i 2 cm bitar
3 msk Hemköp balsamvinäger
salt
vitpeppar, nymald från kvarn
SÅS
1 brk crème fraiche bearnaise

Så här gör du:
FLÄSKKOTLETTER
Hacka salvian och gnid in på varje skiva kotlett, smaka av med salt och peppar. Stek kotletterna i flytande margarin i en panna på medelhög värme.
POTATIS OCH SPARRISSALLAD
Koka potatisen i saltat vatten. När potatisen är klar häll av den. Tillsätt olja, rödlök, morötter, selleri och sparris i potatiskastrullen. Ställ kastrullen på spisen igen och rör om försiktigt tills allt har blivit ljummet. Häll på vinäger och smaka av med salt och peppar.
Tips! Servera med balsamicokräm som är jättegod att ringla över potatissalladen och grillat kött.


Kotletter med potatis- & sparrissallad, originally uploaded by Cayene.

Tomatismos med halstrad korv

Ännu en maträtt som jag har tillagat och haft demo på, på jobbet. Mums säger jag bara!!
1 pkt (400 g) grillkorv
1 kg potatis, skalad & tärnad
1 förp (2,5 dl) Kelda Laga Lätt
1/2 burk soltorkade tomater, strimlade
1–2 klyftor vitlök, pressade

Snitta korven och stek den i en panna utan fett. Koka potatisen i saltat vatten, slå av vattnet och låt stå utan lock i några minuter. Blanda i tomatstrimlor och vitlök. Blanda i hälften av Laga Lätt, smaka av med salt och peppar.

Tomatismos med halstrad korv, originally uploaded by Cayene.

Lata Laxen

Det här receptet fick jag tips om av en kund på jobbet. Enkelt och väldigt gott!!
4 portionsbitar skinn- och benfri laxfilé, ca 600 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl Kelda sås Lovely Lemon
Sätt ugnen på 225º. Krydda laxen med salt och peppar. Häll såsen i en ugnssäker form. Lägg laxen i formen. Tillaga i mitten av ugnen 12-15 min. Servera med ris eller potatis och grönsaker.

Lata Laxen, originally uploaded by Cayene.

Rotmos och Fläskkorv

Vad kan vara mer husmanskost än rotmos och fläskkorv?
Det är jättesvårt att ge några mängder så man får ta på en hoft.
Kålrot, (storlek som en större grape kanske)
Morötter, 2-3 st stora
Potatis
Skala och dela kålroten i mindre delar. Skala och klyfta morötterna. Skala till sist potatisen. Koka tills det är mjukt. Häll av kokvattnet men spara det till att tunna ut rotmoset med. Mosa de kokta grönsakerna med först en elvisp och sedan potatisstöten (kålrot och morot är lite hårdare och behöver en omgång med stöten). Späd med kokvattnet till lagom konsistens. Ha i en klick smör, salt och peppar.
Koka sedan fläskkorven. Använder du en färdigkokt så gör enligt förpackningen. Använder du råkorv så gör du så här:
500 g fläskkorv
1 gul lök
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt/ liter vatten
Skala löken och skär den i klyftor. Skölj korven och lägg den i en låg vid kastrull. Häll på kallt vatten tills korven är täckt. Lägg i kryddor, lök och salt. Koka upp långsamt, på svag värme. Sjud korven utan lock ca 30 minuter.
Om du vill ha sås till så passar en senapssås kanonbra till fläskkorv men servera då istället med kokt potatis och ev. kokt kålrot och morot bredvid. Senapssåsen gör jag bara som en vit sås som jag smaksätter med senap.


Rotmos och Fläskkorv, originally uploaded by Cayene.