måndag 25 maj 2009
Vitkålssallad
2 msk ättika
½ tsk salt
1 msk socker
1½ dl vispgrädde
hackad persilja
Strimla vitkålen med osthyvel. Blanda ättika, salt och socker. Vispa grädden löst och rör ner i ättiksblandningen. Häll allt över vitkålen och rör om.
Jättegod till Ananasbiffarna
Ananasbiffar
400g köttfärs
1½ dl mjölk
½ dl ströbröd
1 gul lök
1 dl jordnötter
2 tsk ljus fransk senap
1 tsk curry
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 ägg
4 el. 8 skivor ananas
2 dl riven ost
Sås:
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 dl ananasspad
1 msk soya
2 tsk ljus fransk senap
Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla ca 10 minuter. Finhacka löken. Blanda alla ingredienser till biffarna. Forma 4 stora eller 8 små biffar och lägg i smord form. Lägg en ananasskiva på varje biff och en tomatklyfta i hålet på ananasen. Täck med riven ost. Stek i 225° i ca 20 min.
Såsen:
Blanda alla ingredienser. Tag ut biffarna efter 10 minuter och häll på såsen. Grädda ytterligare 10 minuter.
Servera med råstekt eller kokt potatis och en vitkålssallad.
Falukorv i ugn
Falukorv
Ost
Senap
Äpple
Skiva falukorven men inte helt igenom. Lägg en ostskiva en äppelskiva och en klick senap mellan varje korvskiva. Gratinera i ugn, 175 - 200° i ca 20 - 25 minuter.
Severa med hemlagat potatismos.
Snabba Färsgrytan
2 port.
200 gram vitkål
1 tsk smör
150 gram nötfärs
1 msk soja
0,5 tsk salt
0,5 tsk peppar
2 st äpplen
Skölj och skär vitkålen i strimlor. Fräs färsen i smör i en gryta. Kärna ur, skala och riv äpplena grovt. Tillsätt kålen, sojan och kryddan. Låt koka 10 minuter. Tillsätt äpplena och ev lite vatten ochlåt koka ytterligare 5 minuter.
Servera med kokt potatis.