1½ liter skivade rotfrukter (palsternackor, morötter, potatis och rotselleri)
5 dl gräddmjölk
2 vitlöksklyftor
180 g getost (chevré på rulle)
Lägg de skivade rotfrukterna i en kastrull tillsammans med gräddmjölken. Pressa över vitlöken, salta och peppra. Koka rotfrukterna 5-10 minuter.
Häll allt i en ugnssäker form. Gratinera i 225° ca 30 minuter.
Skiva getosten och lägg på gratängen. Gratinera ytterligare 15 minuter.
torsdag 23 juli 2009
Krämig Rotfruktsgratäng
Jordgubbssås
4 port.
1 liter jordgubbar
1 salladslök el. ½ purjolök
2 msk pressad citron
2 msk olja
1 msk farinsocker
2 msk hackad persilja
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
½ krm cayennepeppar
Hacka allt smått. Rör först ihop alla ingredienser utom
jordgubbarna. När allt är väl blandat har man i
jordgubbsbitarna. Låt stå kallt några timmar före servering.
Serveras till grillat kött.
Om det blir något över går det bra att frysa.
Bacon- och ostkorv
En vanlig traditionell korv i ugn toppad med bacon. Det är svårt att ange någon mängd i receptet eftersom allt hänger på hur stor falukorvsbit du har.
Falukorv
Ost
Senap
Bacon
Skiva falukorven men inte helt igenom. Ha i en klick senap och en ostskiva mellan varje korvskiva. Lägg baconskivor uppe på korven. Stek i 175° varm ugn i ca 20 minuter eller tills baconet ser knaprigt ut.
Servera med potatismos, gärna hemlagat.
tisdag 21 juli 2009
Isvatten
För några år sedan, under den sommarens absolut hetaste dag, reste jag med tåg. Vi skulle åka från Rättvik till Stockholm med ett gäng gymnasiestudenter. Tåget var gammalt och hade ingen ac, bara de vanliga fönstren som man naturligtvis inte fick dra ner eftersom de som satt vid de fönstren klagade på drag.
I vilket fall som helst så blev det fel på tåget mitt ute i ingenstans. Drycken på tåget var slut efter ½ timme. Det enda som fanns att köpa var vitt vin! Då kom dessa flaskor väl till pass!
Vattnet tinar undan för undan medan iskärnan i mitten håller vattnet isande kallt!