måndag 31 augusti 2009

Bacon- och ostgratinerad kycklingfile

Vill börja med att be er om ursäkt för den stora loggan som förstör bilden men jag har börjat hitta mina foton ute på nätet utan länk till mig så detta får ni stå ut med. Men det är ju maten som ska vara intressant så här kommer receptet på det vi åt idag. Smaskens till sista slicken :)~

900 - 1000 g kycklingfilé
120 g bacon
4 dl creme fraiche, Milkos smaksatta med schalottenlök, senap och vitt vin
2 - 3 dl grädde
2 tsk senap
Tomater i klyftor
Ca 2 dl västerbottenost, riven

Skär kycklingfilén i mindre bitar och stek i stekpanna. Häll över i en smord ugnsfast form. Stek baconen och ha detta över kycklingen.

Blanda creme fraiche med grädde och senap. Häll över kycklingen och baconet. Skär tomater i klyftor och lägg uppe på. Riv osten och fördela över gratängen.

Ställ i ugn, 225° ca 20 - 25 minuter.

söndag 30 augusti 2009

Kassler i ugn


Kassler i ugn, originally uploaded by Cayene.

4 - 8 skivor kassler
Senap
4 - 8 Ananasskivor
1 Tomat
Mango/pineapplekrydda
Ost

Skiva kasslern i ca ½cm tjocka skivor. Lägg i smord form. Pensla skivorna med senap. Lägg en ananasskiva på varje kasslerskiva. Klyfta tomaten och dela den ännu en gång tvärs över (eller använd dig av halverade cocktaltomater) och lägg i hålet på ananasskivan. Krydda med Mango/pineapplekrydda (från junis kryddor) eller ta annan favoritkrydda. Skiva ost och lägg över.

Gratinera i 225° ugn i ca 20 minuter eller tills osten smält och fått lite färg.

Servera till kokt ris, ananasbitar, tomatklyftor.

Jag tar gärna en klick mangoraja (från Rydbergs) till också!

Chili Con Carne


Chili Con Carne, originally uploaded by Cayene.

400 g köttfärs
2 brk vita bönor i tomatsås
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 brk krossade tomater
Chilipulver
Salt, peppar
2-3 droppar tabasco
Ketchup
Buljongtärning + vatten

Bryn köttfärs och lök innan övriga ingredienser tillsätts. Låt puttra en stund. Servera med kokt ris eller potatis, färska tomater och vitt bröd.

Klyftpotatis


Klyftpotatis, originally uploaded by Cayene.

Potatis
Olja
Margarin
Salt

Skrubba potatisen och skär den i klyftor. Koka klyftorna i saltat vatten ca 5 minuter.Lägg klyftorna i en långpanna med olja i botten. Smält margarinet och häll över potatisen och rör om. Sätt in i ugnen på 200° ca 25 minuter. Rör om någon gång under tiden men inte för ofta för potatisen vill gärna falla sönder då. Salta när potatisklyftorna är klara.

Petras goda kakor


Petras goda kakor, originally uploaded by Cayene.

Suveränt goda kakor!! Det ska vara småbrödsformar till kakorna (något större än knäckformar men mindre än bullformar)

45-50 st

200 g extra saltat smör
1½ dl havregryn
1½ dl socker
2½dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:
50 g smält smör
1 dl socker
2 msk grädde
1 msk kakao

Blanda snabbt ihop alla ingredienser och rulla till bollar. Lägg i små bullformar och grädda i 175° i ca 15 min.
Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull och låt puttra en stund. Bred snabbt ut på kakorna.

Saffransbullar

Saffransbullar, originally uploaded by Cayene.
 
Ja, jag vet att jag är ute i väldigt god tid :) Men den här degen kan du göra utan saffran också och få vanliga vetebullar. Otroligt goda med supergod fyllning!!

Ca 50 – 60 st

150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
2 medelstora kokta kalla potatisar
1 dl socker
2 – 3 pkt saffran
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g riven mandelmassa
100 g smör eller margarin
¾ dl socker
2 msk marsanpulver
ev. russin

Garnering:
1 ägg, pärlsocker

Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunka och lös den med degvätskan. Riv potatisarna och ha i alla ingredienser. Kavla ut till en rektangulär platta och bre fyllningen över och strö ev. ut lite russin. Rulla ihop och skär ganska breda bitar. Ta skaftet på en bordskniv och tryck till på mitten av varje degbit. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i 225° i ca 10 minuter.

fredag 28 augusti 2009

Kosackens längtan


Kosackens längtan, originally uploaded by Cayene.

En svalkande drink i sommarkvällen :) Var namnet kommer ifrån vet jag inte men det spelar ingen roll för oj så god och läskande den är!!

1 burk kokosmjölk
2 förp. Konc. ananas/apelsinjuice (4 dl)
4 pressade citroner
75 cl sprit

Blanda allt och frys in. Skeda upp med glasskopa i glas. Ca 2 kulor. Häll på fruktsoda resten.

Sluuurp :)~

Tuttul


Tuttul, originally uploaded by Cayene.

Ett mjukt tunnbröd från Rättvik kallas tuttul. Världens godaste är det också!!

4 l mjölk (torrmjölk + vatten)
750 g sirap
500 g margarin
5 pkt jäst
2 påsar hela brödkryddor (anis och fänkål)
vetemjöl till en lagom deg
1½ kg rågsikt
3 tsk salt
4 l kokt pressad potatis

Blanda mjölkpulver, salt och rågsikt i en balja. Koka upp vattnet och häll det över mjöl/mjölk blandningen och rör om. Täck degen med ituklippta plastpåsar så att det inte blir en hård skorpa på degen. Låt stå över natten.

Smält margarinet. Mal kryddorna. Smula ner jästen i baljan. Ha i margarinet, sirapen, malda kryddor och vetemjöl till en lagom deg. Låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på bakbord (inte allt på en gång :) ) och ha i potatis. Knåda ordentligt!! Dela degen i lika stora "klickar". Kavla ut tunt, först med en vanlig "randig" kavel sen med en kruskavel. Grädda.

Ät och njut med smör eller messmör :)~ När man har kokat julskinkan så äter man tuttull med skinka och senap :)~

Marinerade Champinjoner


Marinerade Champinjoner, originally uploaded by Cayene.

Hur gott som helst till grillat eller som pålägg på en leverpastejmacka!!

500 - 1000 g Champinjoner

Marinad:
1½ dl olja
2 - 3 krossad vitlöksklyftor
Persilja, finklippt
Salt

Skiva champinjonerna i lagom tjocklek. Blanda marinaden på olja
(nu har jag naturligtvis inga exakta mått), krossad vitlök och en massa
finklippt persilja. Ja, alldeles riktigt, ingen vinäger eller svartpeppar
eller något annat, bara olja, salt och vitlök. Blanda detta väl med svampen och låt stå kallt.

Det är så gott att jag kan äta det som godis. Resterna lägger på leverpastejmacka dagen efter - eller bara svampen som den är på rostat bröd med smör.

Kycklingryta


Kycklingryta, originally uploaded by Cayene.

1 kg kycklingfilé
2 gula lökar
2 röda paprikor
kokosflingor
2 burkar kokosmjölk
salt
mango/pineapplekrydda (Junis kryddor)

Strimla kycklingfilén i mindre bitar. Skala och hacka lök. Hacka paprikan i små bitar. Stek kyckling, lök och paprika. Häll i kokosmjölken och krydda. Låt puttra på spisen en stund. Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna och strö över.

Mums

Plankstek


Plankstek, originally uploaded by Cayene.
Hur gott som helst!! Tag helst pulvermos till plankan. Den är nog svår att orka äta upp ändå utan att det ska vara "riktigt" potatismos :)

Kött i skivor
Potatismos, med 1 ägg
Tomat
Sparris, på burk
Morötter, på burk
Ost

Sås:
Mjölk
Vatten
Ädelost, Kvibille gräddädel el. gorgonzola
Mjöl
Piffi allkrydda
Vitpeppar
Kalvfond, bong
Ev. grädde

Kryssa tomaten och lägg i hörnet på plankan. Stek köttet och lägg på plankan. Spritsa potatismos runt hela plankan. Fyll upp med sparris och morötter. Smält ädelosten i lite vatten. Skaka ut mjölet i lite mjölken och häll i kastrullen. Koka såsen och häll över plankan. Skiva ost och täck plankan. Gratinera i 200°-225° tills osten smält och moset fått gyllenbrun färg.

OBS: Låt plankan "stanna" innan du börjar äta! Dels är den otroligt het men det finns risk att såsen rinner ut om du börjar äta för tidigt! Och sås på duken vill vi inte ha :)

Baconinbakad Köttfärslimpa


Baconinbakad Köttfärslimpa, originally uploaded by Cayene.

500 g köttfärs
1 dl ströbröd
3 dl mjölk
1 lök
2 tsk salt
vitpeppar
1 ägg
2 paket skivad bacon
1 mjukost med kantareller

Blanda ströbröd, mjölk och kryddor och låt svälla ca 10 minuter. Tillsätt köttfärs, hackad lök och ägg. Rör snabbt ihop till en slät smet. Smörj en ugnssäker form och lägg baconskivor på tvären. Fördela köttfärssmeten över baconskivorna. Gör en skåra i köttfärsen och ha i mjukosten. Tryck ihop skåran så det blir tätt annars rinner mjukosten ut. Vira baconskivorna runt köttfärslimpan. Stek i 175° varm ugn i 30 – 45 minuter. Servera med kokt ris.

onsdag 26 augusti 2009

Fläskgryta med lingon


Fläskgryta med lingon, originally uploaded by Cayene.

1 kg fläskkött
5 dl vatten
2 - 3 msk viltfond
1 dl rårörda el.färska lingon
3 dl grädde
Maizenaredning
Soya
Salt
Peppar

Skär köttet i skivor och strimla det sedan. Stek köttet så det får lite färg. Häll på vatten och ha i viltfond och lingon. Låt småputtra 15 - 20 minuter. Red med maizenaredning och häll i grädden. Smaka av med soja, salt och peppar. Låt småputtra några minuter till. Servera med kokt potatis eller ris.

Rårörda lingon

Rårörda lingon är kanongott till nästan allt! Kött, grytor, kroppkakor, färsrätter mm mm. Hittade ett recept som jag gillar!!

7 dl socker
1 kg lingon
Rensa och skölj lingonen. Lägg dem i en bunke. Tillsätt sockret, lite i taget. Rör sylten med en trägaffel eller slev tills sockret löst sig och bären blivit mosiga.

Häll upp sylten på väl rengjorda, kalla burkar. Sätt på lock. Förvara sylten mörkt och svalt eller djupfrys den.


Fotot lånat från Tasteline

Bacontoppad kycklinggratäng


Bacontoppad kycklinggratäng, originally uploaded by Cayene.

För 4-5 personer.

6 kycklingfiléer i bitar

Sås:
4 dl crème fraiche
1 hönsbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
1 msk fransk senap
2 msk soja
Finhackad persilja
ev. salt & peppar

Garnityr:
200 g bacontärningar
1 dl riven ost

Skär filéerna i mindre bitar och stek i panna. Lägg i en ugnsform. Koka ihop såsen och häll detta över kycklingen. Stek bacontärningarna knapriga och strö över kycklingen. Strö riven ost över gratängen. Gratinera i 175° 30 - 30 min.

Servera med sallad och ris eller klyftpotatis

Receptet hittade jag på matklubben men jag har gjort om det lite.

måndag 24 augusti 2009

Tacofrossa

Min sambo håller på att bli galen på mig och alla tillbehör som jag vill ha!! ... och jag kan förstå honom Här kommer alla tillbehör som jag har på bordet:

Köttfärsröran
Sallad
Gurka
Tomat
Champinjoner, färska el. konserverade
Riven ost
Bostongurka
Marinerade vitlöksklyftor
Hackad gul lök
Purjolök
Majs
Jalapeno, skivad
Guaccamole
Sweet Chilisås
Tacosås, helst tropical
Syltlök, inte alltid men gärna
Paprika, stekt skivad
Sambal Oelek
Gräddfil el. bara vanlig yoghurt (mild)
Ananas

Jag har på lite av varje (utom gräddfil, guaccamole och sweet chilisåsen) på en tallrik och rör ihop allt på tallriken (ser inte så hemskt ut som det låter). Lägger det på ett varmt tortillabröd och har sedan på gräddfil, guaccamole och sweet chilisåsen. Vik och rulla brödet. Ät och njut!!

Känns som om jag glömt något för vi kom fram till över 20 olika tillbehör när vi räknade sist

söndag 23 augusti 2009

Flygande Jacobina


Flygande Jacobina, originally uploaded by Cayene.

300 g fläskfilé
1 purjolök
3 – 4 tsk curry
3 – 4 dl crème fraiche
Kalvbuljong
2 bananer

Skiva fläskfilén i 1 cm tjocka skivor och stek dem hastigt i stekpanna. Skiva purjon och låt den och curryn fräsa med köttet ett par minuter. Häll över crème fraiche och smaksätt med kalvfonden. Låt småkoka några minuter. Blanda i skivad banan mot slutet. Servera med ris.

onsdag 19 augusti 2009

Farmors


Farmors, originally uploaded by Cayene.

1 dl Bostongurka
½ dl Majonnäs
1 Gul lök
Senap

Hacka löken och blanda med de övriga ingredienserna. Servera till hamburgaren, schnitzel eller annat grillat. Supergod!!

Den här röran fick jag på schnitzeln av en ”korvgubbe” i mina yngre dagar. Han hade rört ihop detta själv och jag gillade det så mycket så jag frågade vad han hade blandat i.

Kiosken är stängd sedan länge men receptet finns kvar!!

tisdag 18 augusti 2009

Räkpanna

Hur gott som helst!! Funkar alltid när man har bråttom och då jag nästan alltid har skalade räkor i frysen :)

Till 4 pers.

3 msk margarin
1 gul lök
1 kg oskalade räkor eller 280 g skalade räkor
½ röd paprika
½ grön paprika
½ tsk curry
½ tsk paprikapulver
2 msk senap
2 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 tsk italiensk salladskrydda
Salt, peppar

Skala ev.räkorna. Hacka lök och paprika fint. Stek lök, räkor och paprika i margarinet. Blanda kryddorna, senapen och tomatpurén med grädden. Häll det i grytan. Låt allt bli genomvarmt. Servera med kokt ris och en sallad.

söndag 16 augusti 2009

Beignets

Hittade ett recept i min mammas gamla husmorslexicon som verkar spännande. Jag har aldrig hört talas om dessa bakverk tidigare! Men helt klart ska jag testa att göra dom men jag lägger ut receptet innan iaf. Jag tror att jag kommer att använda min fritös istället för olja i en kastrull!

Ca 40 st

3 dl vatten
100 g smör eller margarin
5 dl vetemjöl
2 msk socker
(2 msk sötmandel)
4 – 5 ägg
olja till frityrgrytan

Koka upp vattnet och smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner mjölet och sätt till socker (och mandel). Låt smeten koka under omrörning tills den är blank och smidig och släpper pannan. Sätt till äggen ett i sänder, när smeten svalnat av. Hetta upp oljan och forma smeten med ett par skedar till jämna bollar. Koka dessa tills de är pösiga, verkar lätta och har fått färg. Låt dem rinna av, sockra och bjud dem varma med sylt.

I husmorslexikonet står om Beignets;[bänjä] (fra., efter keltiska bigne = uppblåst föremål, svulst) är små fritykokta bollar av frityrdeg, ofta omslutande frukt-, fisk- eller köttbitar.

fredag 14 augusti 2009

Fetaste kesoröran


Fetaste kesoröran, originally uploaded by Cayene.

En jättegod röra att ha till grillat, gärna på hamburgaren!

2 små keso naturell
1 fetaost i bit
2 dl cremé fraiche
kött- & grillkrydda
aromat
örtsalt

Mosa fetaosten med gaffel och blanda med övriga ingredienser. Krydda efter behag som farbror Melker sa på Saltkråkan :)

Jag tackar Linda, min dotter, för detta smarriga recept!!

onsdag 5 augusti 2009

Glassbåt


Glassbåt, originally uploaded by Cayene.

Vad kan vara godare än en glassbåt till kaffet :)

1 portion

3 kulor vaniljglass
1 banan
vispad grädde
Färska jordgubbar eller jordgubbssylt
Chokladsås
1 rån
ev. strössel

Klyv bananen på längden och lägg i en avlång skål. Skeda upp glassen och spritsa över grädden. Garnera med jordgubbar eller sylt och chokladsås. Strö ev. över lite strössel. Garnera med ett rån.