Så enkelt och gott tilltugg till glöggen.
Dadlar
Krämig mögelost
Snitta dadlarna och ta ur kärnan. Tärna osten och fyll dadlarna.
fredag 30 december 2011
Möllers Köttbullar
Varje jul gör jag Jan Boris Möllers köttbullar. Supergoda och enkla att göra.
10 pers.
1 kg köttfärs
2 ägg
3 msk stark senap
1 gul lök
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 msk brun farin
1 tsk Fyra kryddor (se nedan)
4 msk ströbröd
2 dl mjölk eller grädde
Finhacka löken och fräs den i stekpanna så att vätskan dunstar annars spricker köttbullarna när du steker dom.
Blanda köttfärsen med ägg, alla kryddorna, senap, brun farin, lök samt mjölk. OBS: ströbrödet ska inte ligga i blöt i förväg utan det ska suga upp vätskan i köttbullssmeten.
Forma köttbullar och lägg i smord långpanna eller på ett grillgaller av teflon för att få upp dem nån mm från botten. Stek i ugn i 175' 12-15 minuter. Frys sedan in styckevis. Vid servering steker du dom i stekpanna som vanligt.
Köttbullarna ser gråa och trista ut, typ som frikadeller, men de blir saftigare än att steka direkt i stekpannan.
Fyra kryddor
Kryddan finns inte längre att köpa utan man får blanda den själv.
2 delar mald muskot
2 delar mald vitpeppar
1 del mald kryddpeppar
1 del mald kryddnejlika
Orginalreceptet skapades av Tore Wretman och kallades för Spice Riche.
10 pers.
1 kg köttfärs
2 ägg
3 msk stark senap
1 gul lök
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 msk brun farin
1 tsk Fyra kryddor (se nedan)
4 msk ströbröd
2 dl mjölk eller grädde
Finhacka löken och fräs den i stekpanna så att vätskan dunstar annars spricker köttbullarna när du steker dom.
Blanda köttfärsen med ägg, alla kryddorna, senap, brun farin, lök samt mjölk. OBS: ströbrödet ska inte ligga i blöt i förväg utan det ska suga upp vätskan i köttbullssmeten.
Forma köttbullar och lägg i smord långpanna eller på ett grillgaller av teflon för att få upp dem nån mm från botten. Stek i ugn i 175' 12-15 minuter. Frys sedan in styckevis. Vid servering steker du dom i stekpanna som vanligt.
Köttbullarna ser gråa och trista ut, typ som frikadeller, men de blir saftigare än att steka direkt i stekpannan.
Fyra kryddor
Kryddan finns inte längre att köpa utan man får blanda den själv.
2 delar mald muskot
2 delar mald vitpeppar
1 del mald kryddpeppar
1 del mald kryddnejlika
Orginalreceptet skapades av Tore Wretman och kallades för Spice Riche.
Glöggfest
Före jul bjöd jag hem barnen med deras familjer på en liten glöggfest. Jag hade flera olika sorters glögg och naturligtvis pepparkakor. Till pepparkakorna hade jag bl.a. Gjort denna lingoncrème som blev kanongod.
200 g philadelphiaost
1/2 dl rårörda lingon
Rör ihop ingredienserna och servera till pepparkakorna.
200 g philadelphiaost
1/2 dl rårörda lingon
Rör ihop ingredienserna och servera till pepparkakorna.
Tranbärskakor med vit choklad
Det här receptet hittade jag på nätet när jag skulle baka till jul. Tyvärr har jag inte sparat webadressen så jag kan ge kredit till skaparen av dessa goda kakor. Men här kommer det iaf :)
Receptet ger ca16 kakor men det beror ju på hur stora kakor du vill ha.
100 g smör
1 dl socker
1 ägg
50 g vit choklad
1 dl torkade tranbär
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Blanda smör och socker. Tillsätt ägget och rör om ordentligt. Hacka chokladen och rör i den tillsammans med de torkade tranbären.
Blanda i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Forma till runda bollar och lägg på bakplåtspapper. Platta till kakorna något och grädda i 175' i ca 12 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten!
Receptet ger ca16 kakor men det beror ju på hur stora kakor du vill ha.
100 g smör
1 dl socker
1 ägg
50 g vit choklad
1 dl torkade tranbär
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Blanda smör och socker. Tillsätt ägget och rör om ordentligt. Hacka chokladen och rör i den tillsammans med de torkade tranbären.
Blanda i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Forma till runda bollar och lägg på bakplåtspapper. Platta till kakorna något och grädda i 175' i ca 12 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten!
tisdag 27 december 2011
Kokostoppar med saffran
Dessa bakade jag till jul och de blev supergoda och inte gör det saken sämre att de går fort att göra heller.
Om man vill kan man antingen doppa basen i smält choklad eller ringla smält choklad över. Om man ska frysa kokostopparna så kan man garnera med chokladen vid servering.
2 ägg
1 1/2 dl socker
200 g kokos
50 f smör eller margarin
1/2 g saffran
Smält smöret och rör ihop med övriga ingredienser. Klicka eller spritsa ut på bakplåtspapper. Grädda i 175* i ca 10 minuter.
Om man vill kan man antingen doppa basen i smält choklad eller ringla smält choklad över. Om man ska frysa kokostopparna så kan man garnera med chokladen vid servering.
2 ägg
1 1/2 dl socker
200 g kokos
50 f smör eller margarin
1/2 g saffran
Smält smöret och rör ihop med övriga ingredienser. Klicka eller spritsa ut på bakplåtspapper. Grädda i 175* i ca 10 minuter.
måndag 26 december 2011
Chai Latte
Drack denna tedryck på Espressohouse när jag var i Stockholm senast. Söt men jättegod!! Till er som inte gillar tesmaken kan jag bara säga att detta te smakar inte te :) och man kan nog göra som jag och bara ta vanlig mjölk och värma och skumma! Det är inte så ofta som jag har lattemjölk i kylen :)
1 port
3 dl vatten
1 påse Twinings Voyage Indian Chai
1-2 msk ljust muskovadosocker
2 msk lattemjölk
Kakao
Kanel
Koka upp vattnet och häll upp i kaffeglas eller höga temuggar. Lägg i tepåsen och sockret och låt dra i 3-5 minuter. Värm mjölken under tiden och skumma den. Blanda även lika delar kakao och kanel.
Ta upp tepåsen ur muggen och häll på varm skummad mjölk. Pudra över kakaoblandningen och din Chai Latte är färdig!!
1 port
3 dl vatten
1 påse Twinings Voyage Indian Chai
1-2 msk ljust muskovadosocker
2 msk lattemjölk
Kakao
Kanel
Koka upp vattnet och häll upp i kaffeglas eller höga temuggar. Lägg i tepåsen och sockret och låt dra i 3-5 minuter. Värm mjölken under tiden och skumma den. Blanda även lika delar kakao och kanel.
Ta upp tepåsen ur muggen och häll på varm skummad mjölk. Pudra över kakaoblandningen och din Chai Latte är färdig!!
Rödvinssås
Jag gjorde massor med rödvinssås och det som blev över gick bra att frysa ner i 5 dl petflaskor. Då har man till nästa gång :) såsen är supergod och inte alls svår att göra.
6 port.
2 schalottenlökar
2 msk smör
2 msk socker
Salt
Svartpeppar
3 dl vatten
2 msk kalvfond
5 dl rött vin, gärna det som sen serveras till maten
2 msk soja
2 msk balsamvinäger
Maizenaredning för mörka redningar
Hacka löken och drös den i smöret i en stor kastrull. Tillsätt socker, salt och peppar och fräs tills sockret börjar bli brunt. Späd med vatten, vin, fond, soja och balsamvinäger. Koka ihop såsen minst 15 minuter. Sila av och häll tillbaka i kastrullen. Red av med maizenaredningen.
6 port.
2 schalottenlökar
2 msk smör
2 msk socker
Salt
Svartpeppar
3 dl vatten
2 msk kalvfond
5 dl rött vin, gärna det som sen serveras till maten
2 msk soja
2 msk balsamvinäger
Maizenaredning för mörka redningar
Hacka löken och drös den i smöret i en stor kastrull. Tillsätt socker, salt och peppar och fräs tills sockret börjar bli brunt. Späd med vatten, vin, fond, soja och balsamvinäger. Koka ihop såsen minst 15 minuter. Sila av och häll tillbaka i kastrullen. Red av med maizenaredningen.
Hasselbackspotatis
Potatis är alltid gott och man kan göra så mycket gott av den!! Den här gången blev det Hasselbackare :)
Rå potatis
Smör
Salt
Ströbröd
Sätt ugnen på 225*. Skala potatisen och skiva den i tunna skivor men inte helt igenom. Det lättaste är att lägga den skalade potatisen i en träskev och skära tills sleven tar emot. Lägg potatisen i en smord ugnsfast form och pensla potatisen med smält smör.
Ställ in formen i ugnen i ca 45 minuter eller tills potatisen känns mjuk. Pensla med mer smält smör mot slutet och strö över salt och ströbröd. Ställ in i ugnen och låt potatisen bli gyllenbrun.
Rå potatis
Smör
Salt
Ströbröd
Sätt ugnen på 225*. Skala potatisen och skiva den i tunna skivor men inte helt igenom. Det lättaste är att lägga den skalade potatisen i en träskev och skära tills sleven tar emot. Lägg potatisen i en smord ugnsfast form och pensla potatisen med smält smör.
Ställ in formen i ugnen i ca 45 minuter eller tills potatisen känns mjuk. Pensla med mer smält smör mot slutet och strö över salt och ströbröd. Ställ in i ugnen och låt potatisen bli gyllenbrun.
Tunnbrödskorgar med pepparrotsröra och rökt kött
En smarrig förrätt som vi serverade på juldagen. Om du inte har rökt älg eller renkött går det lika bra med hamburgerkött.
12 runda hårda tunnbröd, ca 15 cm i diameter
300 g rökt älg- eller renstek
2 stora gröna äpplen
Saften av 1 citron
2 små finhackade rödlökar
8 dl crème fraîche
2 dl hårt vispad grädde
2 msk hackad dill
4 msk riven pepparrot
1/2 dl sötstark senap
Garnering:
200 g svart stenbitsrom
Dillvippor
Ånga tunnbröden över kokande vatten i en sil tills det blir mjukt och böjligt. Forma tunnbröden över botten på ett glas till en skål. Låt korgarna torka och förvara öppet fram till festdagen. detta kan förberedas flera dagar i förväg!!
Tärna eller strimla köttet fint och finhacka löken.
Skala och riv äpplet och blanda med citronsaften. Låt rinna av. Blanda kött, lök och äpple.
Vispa grädden och blanda med crème fraîche, dill, pepparrot och senapen. Blanda crème fraîcheblandningen med köttblandningen och smaka av med salt och peppar.
Förvara lufttätt fram till festdagen.
På festdagen fördelas röran i tunnbrödsskålarna. Garnera med stenbitsrom och dillvippor.
12 runda hårda tunnbröd, ca 15 cm i diameter
300 g rökt älg- eller renstek
2 stora gröna äpplen
Saften av 1 citron
2 små finhackade rödlökar
8 dl crème fraîche
2 dl hårt vispad grädde
2 msk hackad dill
4 msk riven pepparrot
1/2 dl sötstark senap
Garnering:
200 g svart stenbitsrom
Dillvippor
Ånga tunnbröden över kokande vatten i en sil tills det blir mjukt och böjligt. Forma tunnbröden över botten på ett glas till en skål. Låt korgarna torka och förvara öppet fram till festdagen. detta kan förberedas flera dagar i förväg!!
Tärna eller strimla köttet fint och finhacka löken.
Skala och riv äpplet och blanda med citronsaften. Låt rinna av. Blanda kött, lök och äpple.
Vispa grädden och blanda med crème fraîche, dill, pepparrot och senapen. Blanda crème fraîcheblandningen med köttblandningen och smaka av med salt och peppar.
Förvara lufttätt fram till festdagen.
På festdagen fördelas röran i tunnbrödsskålarna. Garnera med stenbitsrom och dillvippor.
lördag 24 december 2011
Cheesecakes
Jag gjorde cheesecake i portionsglas till gästerna som kommer på juldagen. Då är det lätt att anpassa till se som är laktosintolleranta utan att de "pekas ut". Alla får lika vid servering. Här kommer receptet på mina portionscheesecakes.
200 g philadelphiaost
3 äggulor
2 dl strösocker
1 apelsin, rivet skal
3 msk pressad apelsinsaft
3 dl grädde
1 msk florsocker
1 nypa salt
3 äggvitor
3-4 digestive
3-4 pepparkakor
Vispa äggvitorna hårt. Vispa samman philadelphiaost, äggulor, socker, finrivet skal och juicen från apelsinen. Blanda med äggvitan.
Vispa samman grädde, florsocker och salt och blanda i smeten.
Smula digestive och pepparkakor och strö ut dom i botten på portionsglasen. Häll i smeten och smula ev över mer kakkross eller dekorera strax före servering.
Ställ in i frysen i minst fyra timmar.
Tag fram en stund före servering. Servera gärna med mosade hallon eller jordgubbar. Mums!!!
200 g philadelphiaost
3 äggulor
2 dl strösocker
1 apelsin, rivet skal
3 msk pressad apelsinsaft
3 dl grädde
1 msk florsocker
1 nypa salt
3 äggvitor
3-4 digestive
3-4 pepparkakor
Vispa äggvitorna hårt. Vispa samman philadelphiaost, äggulor, socker, finrivet skal och juicen från apelsinen. Blanda med äggvitan.
Vispa samman grädde, florsocker och salt och blanda i smeten.
Smula digestive och pepparkakor och strö ut dom i botten på portionsglasen. Häll i smeten och smula ev över mer kakkross eller dekorera strax före servering.
Ställ in i frysen i minst fyra timmar.
Tag fram en stund före servering. Servera gärna med mosade hallon eller jordgubbar. Mums!!!
fredag 23 december 2011
Egen senap
Nu har jag gjort egen senap och det var hur lätt och hur gott som helst. Testa får ni känna!! Receptet har jag fått av en kund på jobbet och det kommer från tv-kocken Monica.
100 g gula senapsfrön
100 g bruna senapsfrön
2,5 dl ättikssprit, 12%
3 dl strösocker
Salt
2 tsk mald kryddnejlika
Blanda senapsfrön och ättikssprit och låt svälla 2-3 dagar.
Mixa hälften av massan till en slät smet. Blanda smeten och massan i en kastrull med strösockret. Värm sakta under omrörning tills sockret smält. Känns senapen för tjock så tillsätt mer ättikssprit.
Smaka av med salt och kryddnejlika.
100 g gula senapsfrön
100 g bruna senapsfrön
2,5 dl ättikssprit, 12%
3 dl strösocker
Salt
2 tsk mald kryddnejlika
Blanda senapsfrön och ättikssprit och låt svälla 2-3 dagar.
Mixa hälften av massan till en slät smet. Blanda smeten och massan i en kastrull med strösockret. Värm sakta under omrörning tills sockret smält. Känns senapen för tjock så tillsätt mer ättikssprit.
Smaka av med salt och kryddnejlika.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)