söndag 8 december 2013

Älgentrecote med egen pommes och rönnbärskompott

Idag blev det älgentrecote och det var ett "sista-minuten-förslag". Vi visste inte vad vi ville göra med älgköttet vi tog upp ur frysen imorse. Alltid blir det något gott av det, det visste vi :) Men det som låg på tallriken ikväll var nog inte det vi trodde och så gott som det blev!!! Jööööössssses!!!

Vi började med att möra älgköttet med kiwi innan tillagning. Hade läst/hört att kiwi var bra att möra viltkött i. Sagt och gjort!!! Det fick ligga 1½ timme och gotta in sig med kiwin innan vi kryddade och stekte köttskivorna i smör.

Under tiden förberedde vi egna pommes frites.

Pommes Frites

·         8 stora fasta potatisar
·         1-2 liter frityrolja
·         ev. gourmetsalt flingsalt
·         ev. nykrossad svartpeppar

Skala och skär potatisarna i 1,5 - 2 cm tjocka stavar eller den storlek du önskar. Skölj dem i ett durkslag och torka dem med en handduk.
Pommes frites friteras i två omgångar. Först kokas de mjuka i vatten en gång. Sedan kyls potatisstavarna och friteras sedan en gång innan servering på högre värme för att få färg och knaprig yta. 

Koka potatisen nästan klar i saltat vatten i ca 10 minuter. Smidigt är att ha en friterings insats - en slags korg som passar till grytan. Annars plockar du upp potatisen med hålslev.

Sprid ut potatisstavarna på en eller två brickor att svalna. Ställ gärna in i kylen någon eller några timmar. Hit kan du förbereda. Potatisstavarna får gärna torka på ytan då blir de knaprigare.

Dags att fritera till servering. Sista momentet är att fritera pommesen frasig och ge dem färg. Då hettar du upp oljan till 180°. Fritera sedan omgångar till knapriga, gyllene pommes frites. Det tar bara någon minut för att få färg.

Ha gärna lock eller ex. en bakplåt till hands om du behöver täcka över oljan som är brandfarlig (släck aldrig med vatten).

Lägg upp pommes fritesen med en hålslev på en bricka med hushållspapper så att oljan kan rinna av.

Strö över ex. flingsalt innan servering. Du kan också strö över nymalen svartpeppar.
Servera dina hemgjorda pommes frites nygjorda.

 

Till detta serverade jag rödvinssås och rönnbärskompott som jag gjort tidigare. Rödvinssåsen gör jag en stor sats av och förvarar i frysen i lagom stora förpackningar, 5 dl pet-flaskor är perfekta.

Rödvinssås
6 pers

2 schalottenlökar
2 msk smör
2 msk socker
salt, svartpeppar
3 dl vatten
2 msk kalvfond
5 dl rött vin
2 msk soja
2 msk balsamvinäger
2 msk maizena

Hacka löken och fräs den i smöret. Tillsätt socker och peppar och fräs till sockret börjar bli brunt. Späd med vatten, vin, fond, soja och balsamvinäger. Koka ihop i ca 15 minuter. Sila av och red av med maizena till önskad konsistens.

Rönnbärskompott
1 kg rönnbär
vatten att koka bären i

½ l vatten
1 kg socker
½ vaniljstång
1 dl cognac


Koka bären i ca 10 minuter. Sila ifrån vattnet. Koka ½ liter vatten med sockret till en klar lag. Låt svalna något och lägg sedan i rönnbären. Ha i vaniljstången och koka upp på svag värme. Skumma och rör om försiktigt. Låt koka på svag värme ca 1 timme.
Låt kompotten svalna något innan du har i cognacen.

Underbart gott!!

måndag 2 december 2013

Saffransbullar med mörk choklad

Nu har jag förnyat mina redan så goda saffransbullar :) Efter att i flera år haft mandelmassekräm och russin så grovhackade jag mörk choklad och strödde på degen innan jag rullade ihop den och jag kan bara säga woooow!!! Supergoda!!!

Mina bullar blir även alldeles luftiga eftersom jag sedan många, många år bara bakar med Tupperwares bakredskap = jag har väldigt lite mjöl i för jag tar aldrig i degen med händerna. Så här kommer då mitt recept på annorlunda, men goda saffransbullar.

Saffransbullar med mörk choklad
50-60 st

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
2 medelstora kokta potatisar
1 dl socker
½ tsk salt
1,5 g saffran
vetemjöl

Fyllning:
300 g mandelmassa
200 g smör
1½ dl socker
4 msk marsanpulver

150 g mörk choklad
russin efter smak

Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Börja med att göra fyllningen så den är riktigt mjuk när det ska bres på degen. Blanda allt utom den mörka chokladen till en slät bredbar kräm. Hacka chokladen grovt. Ställ fyllningen åt sidan.

Gör sedan saffransdegen.
Smält smöret och häll på mjölken. Värm degvätskan till 37°. Smula ner jästen i en degbunke och häll på lite av degvätskan och lös upp jästen. Riv ner de kokta potatisarna, tillsätt resterande degvätska samt socker, salt och saffran och rör om så saffranet fördelas jämnt. Ha i mjölet. Degen ska vara väldigt kladdig men ej rinnande! Mjöla ytan på degen och lägg över en bakhandduk.

Jag använder Tupperwares bakbunke så jag sätter på locket och pyser det och sätter ner bunken i varmt vatten. När det jäst klart "poppar" locket av.

Låt jäsa ca 30-40 minuter eller till locket "poppat" av.

Ha upp lite av degen på ett mjölat degunderlägg. Arbeta med slickepott eller degskrapa för att forma degen till en platt limpa. Kavla ut med mjölad plastkavel, mjöla även lätt på degen. Lyft degen med hjälp av bakredskapen och se till att degen inte fastnar. Kavla ut till en rektangel.

Bred försiktigt på fyllningen på degen. Strö över russin och den grovhackade chokladen. Rulla ihop till en rulle och skär i ca 1½ cm tjocka skivor. Lägg i bakformar och låt jäsa under bakduk tills du bakat ut all deg på samma sätt.

Pensla med söndervispat ägg och strö på pärlsocker ev också hackad mandel.

Grädda i 225° ca 10 minuter.



söndag 1 december 2013

Småbrukets Pepparkakor

Ja, nu har jag vaknat igen efter lång tids tystnad. Men julen gör ju att man vaknar lite till liv med matlagning och pyssel (det är mycket pyssel just nu). Ikväll så gjorde jag pepparkaksdegen som ska bakas imorgon. Du kan kavla ut dem till supertunna, spröda kakor.Det är de godaste pepparkakorna ever och här får ni receptet :)

OBS: Detta är en jättestor sats så jag gjorde bara 1/4 och fick 115 kakor!!

6 dl socker
3 dl (drygt) sirap
3 dl (drygt) grädde (gärna sur)
200 g smör
2 msk ingefära
3 tsk kanel
3 tsk malda nejlikor
3 tsk kardemumma
½ tsk kryddpeppar
1 msk bikarbonat
ca 1150 g vetemjöl


Dag 1:
Vispa grädden tjock. Rör samman socker,, sirap, grädde, smör, kryddor och bikarbonat i en matberedare. Arbeta detta väl i ca 10 minuter. Tillsätt mjölet. Låt degen vila till nästa dag.

Dag 2:
Baka ut på mjölat lakan om du inte har en silkonbakduk! Grädda i 190° tills pepparkakorna är gyllenbruna.

Att baka ut på mjölat lakan är något som gamla mormor lärde mig. Lakanet gör att det är lätt att ta upp de utbakade kakorna.