måndag 24 februari 2014

Svenskasiatisk köttgryta

Om man blandar det man har i kylskåpet kan man få till något nytt och helt annorlunda emellanåt. Idag har jag blandat hejvilt mellan den svenska köttgrytan och den asiatisk curryn. En riktigt het rätt som rensar gott i vinternäsan :)

500 g grytbitar av fläskkött
2 gula lökar
5 - 6 vitlöksklyftor
1 - 2 msk Italiensk salladskrydda
1 msk Curry
1 msk Paprikapulver
5 dl vatten
600 g asiatiska wokgrönsaker
1½ tsk salt
2 dl grädde
Majzenaredning
Smör till stekning

Currybas

100 g röd currypasta
1 tsk rapsolja
400 g kokosmjölk
Fräs currypastan i oljan och häll på kokosmjölken. Låt koka ihop 1-2 minuter. Ställ åt sidan.

Gör så här:

Skiva den gula löken tunt och pressa vitlöksklyftorna. Fräs lök och vitlök mjukt i smör. Lägg lökfräset åt sidan.

Smält smör i stekpannan och lägg i grytbitarna. Krydda med italiensk salladskrydda, curry och paprikapulver. Häll på vattnet och låt puttra ca 50 minuter.

Ha i wokgrönsaker, lökfräset och currybasen. Salta och häll i grädden. Red med majsenaredningen.

Servera till kokt potatis med en mix av ärter, paprika och majs.



Het röd currypasta. Finns i asiatiska hyllan på Hemköp (i Rättvik)


måndag 17 februari 2014

Pulled Pork med Tomatsalsa

Så sjukt gott, så sjukt enkelt!! Det här har blivit en favorit här hemma. Till helgen äter vi den med mjuka tortillabröd och till vardags med ris eller potatis. Tomatsalsa, crème fraiche, tunt skivad röd lök och majs serveras till men har du andra favoriter så är det bara att duka fram dem också.
 
Pulled Pork
1 1/2 kg benfri fläskkarré i bit
3 tsk salt
3 krm nymalen svartpeppar
2 gula lökar
1 hel vitlök
1 flaska barbecuesås hickory (à 250 ml)

Till servering:

1 - 12 portionsbröd, t ex tortilla, minibaguette eller källarfranska
1 fint strimlad rödlök
Tomatsalsa (se recept nedan)
1 burk majs (à 340 g)
3 dl crème fraiche  
Sätt ugnen på 125°C.
Krydda köttet runt om med salt och peppar. Lägg det i en gryta med lock som tål ugnsvärme.
Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Lägg lök och vitlök runt om köttet i grytan. Häll på barbecuesåsen så det täcker kött och lök. Sätt på locket, låt köttet stå i nedre delen av ugnen 4–5 timmar, tills det är riktigt mört.
Dra isär köttet direkt i grytan med en gaffel så det faller isär och blandas med såsen.
Dela bröden och låt var och en fylla sitt bröd med kött och tillbehör.
 

Tomatsalsa

6 tomater
1 liten gul lök
1 - 2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk brun farin
1/2 - 1/2 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1/2 dl strimlad basilika
Skölj och halvera tomater.
Tärna tomatköttet smått. Skala och finhacka gul lök och vitlöksklyftor.
Blanda olivolja med rödvinsvinäger, brun farin, salt och grovmalen svartpeppar i en skål. Vänd ner tomater och lökhack. Ställ kallt ca 1 timme. Vänd ner strimlad basilika.
Pulled Pork - långdragen gris. Dra isär köttet direkt när du tar ut det ur ugnen.
 
Ät den med de tillbehör du gillar.

söndag 9 februari 2014

Vinkokta Blåmusslor


Nu har jag testat något som jag aldrig trodde att jag skulle vilja äta och än mindre säga att det var gott men man är väl inte sämre än att man kan ändra sig? Det har jag gjort nu iaf :) Så här tillagade jag dem idag men man kan med fördel ha i mer vitlök och ev röd hackad chili för att få ännu mer smak men det får jag testa nästa gång.
 
1 kg färska blåmusslor
2 gula lökar, skalade och finhackade
vitlöksklyftor
en rejäl klick smör
1/2 flaska torrt vitt vin
2 dl färsk persilja, hackad
flingsalt

Tvätta och skrubba musslorna i kallt vatten. Dra bort “skägget” som de använt för att sitta fast med. Öppna musslor knackar du på för att se att de fortfarande lever. Om de inte stänger sig slänger du dem. De musslor som eventuellt har någon spricka i skalet kan du ta med, om de är stängda. Lägg de tvättade musslorna i en skål.

Hacka löken och pressa. vitlöken.

Ta fram en stor kastrull med lock. Det är viktigt att du har ett lock att lägga över när musslorna sedan ska ånga.

Hetta upp smöret i kastrullen, lägg i den hackade löken och vitlöken. Fräs under omrörning så löken blir mjuk utan att ta färg den ska snarare bli smörkokt än stekt. Häll i vinet och öka värmen. Låt vinet puttra ihop något så att du ser att vinskyn reduceras något. Det ska vara på högsta värme.

Lägg i musslorna, skaka runt och lägg direkt på locket. Skaka kastrullen ganska ofta. Lyft på locket efter några minuter och se om musslorna öppnat sig. Vänd runt lite om du gör många musslor och de översta inte öppnat sig. På med locket ett litet tag till. Det viktiga här är att musslorna ska ångas så de precis öppnar sig. Om de kokas längre blir de bara sega och tråkiga.

Strö persilja och flingsalt över musslorna. Servera direkt med rostat bröd.




måndag 3 februari 2014

Äntligen måndag

Måndagar är min lediga dag varje vecka så då finns tid att göra långkok och efter att jag fick Slow Cookern i julklapp så har den blivit flitigt använd. Jag bara älskar den!!

Idag har jag gjort en älgstek med massor av grönsaker, lök och rotfrukter. Vätskan är en tetra skogssvampsoppa. 

1-1,2 kg älgstek
Smör att steka i
2 stora gula lökar
6-7 medelstora potatisar
1 palsternacka
3 stjälkselleristånd
5 vitlöksklyftor
6 kryddpepparkorn
1 lagerblad
5 dl skogssvampsoppa, Keldas
1 1/2 - 2 dl vatten
Salt
Svartpeppar
5 tsk smör

Tärna den gula löken. Bryn köttet runt om och stek med löken. Ställ åt sidan en stund medan du ansar och skär de övriga grönsakerna. Rotfrukterna skärs i stavar men potatisen delas i åttondelar. Slanta sellerin och pressa vitlöksklyftorna. 

Bottna Slow Cookern med grönsaker, även den stekta löken, och kryddor och rör om. Tryck ner älgsteken i grytan så att den får grönsakerna både under och runt om sig. Häll i skogssvampsoppan och skölj ur förpackningen med vatten och ha ner i grytan. Klicka på smöret.

Låt sjuda i ca 7 timmar på läge Låg. Häll i mer vätska om det behövs.