tisdag 20 maj 2014

Gratinerad Hokifilé med Grigliato

I senaste numret av Allers (nr 22, 2014) hade de recept på gratinerad torskfilé med senapssås som jag blev sugen på att testa men eftersom jag saknade flertalet av de ingredienser som skulle vara i den rätten så mixtrade jag ihop en egen variant. Tyvärr gjorde nog oljan i Grigliato´n att grädden eller gräddfilen såg ut att skära sig men det blev gott iaf och det var huvudsaken :)

8 port. 

800 g hokifilé
2 msk dijonsenap
4 dl grädde
3 dl gräddfil
Salt
Citronpeppar

Topping:
2 tomater
1 brk Mix Grigliato (290/170 g)
1 gul lök
4-6 vitlöksklyftor

Sätt varmluftsugnen på 150* eller den vanliga ugnen på 175*.

Lägg fiskblocken i en smord ugnsfast form. Vispa ihop senap, grädde, gräddfil och kryddorna. Häll detta över fisken. 

Kärna ur tomaterna och skär i mindre bitar. Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Häll av oljan från Grigliaton. Blanda allt väl och ha toppingen över fisken. 

Gratinera i 30-35 minuter för tinad fisk eller 40-45 minuter för fryst fisk.

Servera med kokt potatis eller kokt pressad potatis.


måndag 5 maj 2014

Marinad till fläskkött

Så gott!!!
4 msk balsamvinäger
4 msk ljus japansk soja
2 klyftor pressad vitlök
1 msk hackad färsk ingefära
2 msk honung
1tsk färsk timjan
½ dl olja

Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Tillsätt fläskköttet du ska marinera och arbeta gärna in marinaden så att den täcker köttet runt om. Marinera köttet så länge som möjligt från några minuter till några dagar. Förslagsvis över natten eller några timmar innan grillning. Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.

Kalvdans med hjortronsylt

I helgen som var, var det vårmarknad i dagarna tre här i Rättvik. Bland hantverksknallarna stod en kvinna och sålde hemmagjord kalvdans. Oj såna barndomsminnen! Vi åt den alltid med kanel, socker och mjölk som små men min man berättade för mig att de brukade äta den med hjortronsylt.

Äkta kalvdans görs på råmjölken från korna när de nyss kalvat och kan vara svår att få tag på. Om du har någon bonde i din närhet kan du alltid fråga om du får köpa lite råmjölk. Annars kan du göra en "falsk" kalvdans med pulvermjölk som också smakar gott. 

3 1/2 dl mjölkpulver
7 dl mjölk
2 ägg
1/2 tsk salt

Kanel

Sätt ugnen på 150' och vispa ihop alla ingrediensena. Smörj en form och häll i kalvdanssmeten. Pudra över lite kanel.  Grädda tills kalvdanssmeten fått fin brun färg. 

Låt svalna och servera med hjortronsylt eller kanel och socker och ev mjölk. 




Grillsås med syltad ingefära

Har precis gjort en otroligt smarrig grillsås till fläskkarrén som ska grillas ikväll. Jag har aldrig smakat syltad ingefära förut men oj så gott det var i denna grillsås.

5 dl créme fraiche
1/2 purjolök, skivas
1-2 röd chili, hackas
5 st syltad ingefära, rivs
3-4 vitlöksklyftor, pressas
1-2 msk stark senap
Thai sweet chilisås
1/2-1 msk socker
Svartpeppar
Salt

Blanda alla ingredienser och rör om väl och smaka av. Klart. 


Brunch

Idag blir det en tidig brunch. En omelett fylld med det jag hade hemma och hittade i all hast i kylskåpet. Det blev jättegott även fast purjon såg lite ledsen ut.

2 ägg
1 nypa salt
Lite vatten

Créme Bonjuor vitlök
Rökt skinka
Cocktailtomater
Purjolök

Ajvar med vitlök

Börja med att skiva purjon och tomaterna. 

Vispa upp äggen med salt och vatten. Stek i het panna och dra med gaffel i smeten så den blir krämig och luftig. Klicka på créme bonjour och lägg på skinka, tomater och purjo. Avsluta med lite till av créme bonjouren. 

Vik ihop omeletten och låt bli genomvärmt på eftervärmen en kort stund. 

Servera med ajvar vitlök.