torsdag 21 augusti 2014

Hestons chokladtårta a la Carina

Såg ett klipp på YouTube där Heston Blumenthal fixade en "Exploding Chocolate Gateau" och blev så inspirerad av att testa hans recept med diverse "försvenskningar" av receptet eftersom det är svårt att hitta Popping Candy här. Den blev bara sååå god!! Vilka överraskningar i smaken, i de olika lagren!! Här kommer mitt recept, min tolkning av Heston´s recept.

Observera att det blir ganska mycket kvar av chokladsmeten till ytskiktet eftersom jag valde att pensla och rulla tårtan i chokladsmeten och Heston använde sig av en färgspruta! Så det går att minska mer ingredienserna på ytskiktet till kanske hälften.

Använd en tårtform med löstagbar botten, 1,8 liter (ca 22 cm Ø).

Tårtbotten
225 g digestivekex
45 g osaltat smör, smältes
2 msk strösocker

Ganasch
175 g vispgrädde
En nypa salt
9 st passionsfrukter, fruktköttet
75 g vaniljsås (jag använde Ekströms färdiga vaniljsås)
160 g mörk choklad, minst 60%
75 g mjölkchoklad

Ytskiktet
500 g mörk choklad
200 g vegetabilisk olja

Övrigt
30 g hackad mandel
250 g färska hallon

Sätt ugnen på 180°.

Tårtbotten
Börja med att rita av botten från tårtformen på ett bakplåtspapper och klipp ut. Lägg detta i botten på tårtformen.

Lägg digestivekexen på en plåt och grädda i ca 10 minuter tills de blir gyllenbruna.Lägg kexen i en mixer och tillsätt det smälta smöret och socker. Mixa tills blandningen är riktigt fin, som sand.

Tryck ut blandningen i en tårtformen.

Ganasch
Sjud  grädde, salt och fruktköttet från passionsfrukterna i en kastrull. Ta bort från värmen när det precis börjar koka och låt vila 5 minuter. Rör sedan i vaniljsåsen.

Lägg den mörka chokladen och mjölkchokladen i en skål och placera över ett vattenbad och låt allt smälta.

Sila i grädden och se till att fruktköttet från passionsfrukterna inte följer med. Ta en tredjedel i taget av gräddkoket och blanda noggrant med den smälta chokladen. Låt svalna till  rumstemperatur.

När tårtbottnen svalnat penslas ett lager av ganaschen ovanpå och ställs sedan åter in i frysen i 5 minuter. Detta för att förhindra att ganaschen ska sippra igenom tårtbottnen. Häll sedan på resterande ganasch och ställ i frysen i minst 4 timmar innan du täcker tårtan med chokladskiktet.

Chokladskiktet
När tårtan är helt frusen är det dags för det sista skiktet.

Rosta den hackade mandel i 200° i några minuter men passa noga så den inte bränns.

Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna något innan du rör i oljan. Ta tårtan ur frysen och häll ett tjockt lager choklad ovanpå, men spara en del. Ställ åter in i frysen så chokladen stelnar. Ta ut och häll på ett tunt lager med choklad, spara lite till den sista dekorationen, och strö över den rostade mandeln. In i frysen igen så chokladen stelnar.

Tryck sen försiktigt upp tårtan ur formen. Det gör du lättast genom att placera formen på ett högt föremål, tex en upp och nervänd burk. Om tårtan sitter för hårt så den riskerar att gå sönder så vänta nån minut innan du trycker ut den.

Häll en del av chokladsmeten på en vanlig mattallrik och håll tårtan försiktigt på högkant och rulla kanterna i chokladsmeten. Ta hjälp av en pensel för att få choklad runt om.Ställ tillbaka tårtan i frysen.

Till sist tar du ut tårtan och ringlar det sista av den smälta chokladen över tårtan, jag doppade en sked i chokladen och lät det rinna av över tårtan. Placera sen den färdiga tårtan i frysen tills det är dags att servera den.

Låt den stå i rumstemperatur minst 20 minuter innan servering. Garnera med färska hallon.
 



onsdag 20 augusti 2014

Gryta i slowcookern

Idag gjorde jag en fläskgryta i slowcookern. Grunden är faktiskt pulled pork men jag har tillsatt wokgrönsaker för att få en mer matig rätt än en fredagsmysrätt. Det blev riktigt gott!! Om du inte har en slowcooker går det lika bra i ugnen.

1 1/2 kg benfri fläskkarré i bit
3 tsk salt
3 krm nymalen svartpeppar
2 gula lökar 
4 stora klyftor vitlök
1 flaska barbecuesås (à 250 ml) Jag använde Sweet Baby Ray´s BBQ sauce
600 g  frysta asiatiska wokgrönsaker
Krydda köttet runt om med salt och peppar. Lägg det i slowcookergrytan eller i en gryta med lock som tål ugnsvärme 125°C.
Skala och skär löken i klyftor. Skala och pressa vitlöksklyftorna. Lägg lök, vitlök och wokgrönsaker runt om köttet i grytan. Häll på barbecuesåsen så det täcker kött, lök och grönsakerna. Sätt på locket, låt köttet koka på high i slow cookern eller nedre delen av en vanlig ugn ca 6 timmar, tills det är riktigt mört.
Dra isär köttet direkt i grytan med en gaffel så det faller isär och blandas med såsen. Servera med kokt ris för en matig rätt.


fredag 15 augusti 2014

Enkel fiskgratäng

Ja, vi har inte slutat laga mat här hemma men nära nog. Efter den här sommaren/semestern så får man nog lära sig från schrats igen :) Istället för att åka bort på semester så bestämde vi oss för, dagen innan vi gick på semester, att semestra på hemmaplan med dagsutflykter på nära håll istället för att bila i Norge. Vi tyckte vädret var för härligt för att tillbringa i bilen hela dagarna.

Detta medförde både lunch och middag på uteserveringar och restauranter och även frukostfika på samhället varje morgon. Det är vad jag kallar semester! Medelhavsvärme, restaurantbesök och sova i egen säng! Men nu är vi åter till vardagen och nu måste vi börja laga mat igen :)

Detta är vad som tillagades igår. Snabbt och enkelt!

800 g hokifile'
600 g asiatiska wokgrönsaker
5 dl grädde
400 gr hummer & krabbost
1 pkt fryst dill, 35 g
Salt
Pepparmix
Smör till formen

Smörj en ugnsfast form med smör. Krydda de frysta fiskblocken runt om och lägg i formen. Häll wokgrönsakerna över och runt fisken. Vispa ihop grädden, mjukosten och dillen och slå det i formen. 

Gratinera i 200° i 40 min. Servera med kokt potatis.