måndag 29 september 2014

Älgfilé med murkelsås

Råkade hitta en älgfilé i frysen så då fick jag ju bara lov att tillaga den. Murkelsås har jag inte ätit sen jag var liten när min mamma plockade och förvällde dem. Murklor måste förvällas eftersom den är giftig. Minst två gånger ska den förvällas men gärna fler gånger. Till min stora glädje så finns den på konserv från Fammarps.
 
Lägg älgfilén i en marinad några dygn innan tillredning eftersom viltkött kan vara segt så det bör möras.
 
Ca 800 g älgfilé
110 g konserverade murklor
1 st gul lök
5 dl grädde
½ dl kalvfond
½ dl vitt matlagningsvin
Salt
Peppar
Smör, till stekning

Älgfilé
Bryn älgfilén runt om i smör. Lägg sedan filén i ugnssäker form. Salta och peppra och ställ i ugnen på ca 175° tills innertemperaturen är 55°(medium). Packa in filén i folie och låt vila.  Vid servering skär ca 1½-2 cm tjocka skivor.

Sås
Hacka murklorna och löken, stek sedan i en gryta. Löken får ej ta färg. Tillsätt kalvfond, grädde och matlagningsvin och koka cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 

Servera med klyftpotatis och dina goda tillbehör, gärna rönnbärskompotten eller rönnbärsgelé som passar otroligt bra till viltkött.

söndag 28 september 2014

Hemlagad snabbpizza

Inland går det undan! Ibland måste det bara gå undan! Idag var en sån dag. Men resultatet blev absolut inte sämre!! Jag valde att köpa tomatsalsan på min butik denna gång men den går lätt att svänga ihop under tiden som pizzan gräddas men då får den ju inte "stå till sig"

1 pizzakit med deg och tomatsås
1 pkt Pärzons kallrökta skinka el typ parmaskinka
200 g riven mozarellaost
1 "boll" mozarellaost
Tomatsalsa, köpt eller egen
Ruccolasallad
Pesto Alla Genovese

Snabb Tomatsalsa

tomater
1 liten gul lök
1 - 2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk brun farin
1/2 - 1/2 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1/2 dl strimlad basilika
 
Värm ugnen till 200°.  Lägg den färdiga pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut tomatsåsen över degen. Skiva mozzarellaosten och lägg på degen. Sprid ut den rivna mozzarellaosten. Grädda 15 - 20 minuter.

Tomatsalsa - om du väljer att göra egen, annars finns det en färdig variant i de flesta välsorterade butikers salladsdisk.

Skölj och halvera tomater. Ta ur tomatköttet.
Tärna tomaterna smått. Skala och finhacka gul lök och vitlöksklyftor.
Blanda olivolja med rödvinsvinäger, brun farin, salt och grovmalen svartpeppar i en skål. Vänd ner tomater och lökhack. Ställ kallt ca 1 timme. Vänd ner strimlad basilika.


När pizzan är färdiggräddad så lägger man på skinka, tomatsalsa, pesto och ruccolasallad.

Ät och njut!! För den blir suveränt god!!


måndag 15 september 2014

Karrégryta på högrev

Idag blev det akutmatlagning!!! Älsklingen ringer mitt i mitt köksrace i frysen och vill att jag tillagar min karrégryta till åtta hungriga jägare. "- Jag ska till Sollefteå på onsdag på älgjakt och jag ska ha ha köttgryta med mig." Meeeeeen!!! Jag har precis lagt karrén i Slow Cookern till en pulled pork. Vad gör man?? Kom på att jag hade en bit högrev på nästan 2 kg i kylen. Jag sa att jag fick laga min "Karrégryta" på nötkött och det fick "tummen upp".

Kan bara säga att det funkar hur bra som helst med högrev!!! Jösses så gott!!!


söndag 14 september 2014

Carinas Karrégryta

När jag började rensa frysen i måndags så hittade jag grytbitar av både fläsk- och älgkött. Jag tänkte att jag slänger med dem i grytan också men lät då grytan koka extra länge eftersom älgkött kan vara mycket segare. Jag hittade även en påse med gula kantareller som även de fick puttra med i grytan. Om du bara vill göra grytan på fläskkött så hittar du mitt originalrecept här.

500 g grytbitar fläskkarré 
500 g grytbitar av älgkött 
5 dl vatten
3 dl grädde
3 tsk paprikapulver
3 tsk curry
2 röda paprikor
2 gröna paprikor 
2 stora gula lökar
Italiensk salladskrydda
200 g färska champinjoner
200 g gula kantareller
Ev. Ljus maizenaredning 

Bryn grytbitarna i omgångar med salladskrydda, curry och paprikapulver. (Jag brukar smaka av grytan senare och ha i mer av dessa kryddor).

Lägg över köttet i en stor gryta och häll på vatten. Låt puttra ca 1 timme. 

Strimla löken och skär paprikorna och svamparna i mindre bitar. Champinjonerna kan vara hela om de inte är för stora. Häll ner allt i grytan och låt puttra ytterligare 30 minuter
Häll i grädden mot slutet och smaka av med mer kryddor om det behövs. Red ev med ljus maizenaredning. 

Servera med ris eller potatis och valfria grönsaker. 

fredag 12 september 2014

Bouef Bourguignon

Ett till resultat av måndagens långkok. Denna gjorde jag i min Slow Cooker så den fick stå länge, drygt 6 timmar. Om du gör den i gryta på spisen går det fortare. Jag hade varken rött vin eller matlagningsvin hemma så jag tog koncentrerad svartvinbärssaft istället och det blev gott det med.

1 kg grytbitar av nötkött
3-4 dl rödvin
1 köttbuljongtärning
1 tsk salt
2 krm svartpappar
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 msk tomatpuré
vitlöksklyftor, pressad
2 gula lökar, cm-stora bitar
3 morötter, i stavar
1 purjolök, skivad
125 g bacon
200 g färska champinjoner, gärna små, dela annars
persilja
Mörk maizenaredning

Bryn köttbitarna i omgångar på ej för hög värme. Lägg över köttbitarna i Slow Cookern (alternativt en emaljerad gryta för tillagning på spis). Vispa ur stekpannan med lite vatten och låt buljongtärningen smälta med. Vispa i tomatpurén. Häll skyn och vinet i Slow Cookern. Ha i kryddor, vitlök, gul lök, morotsstavar, champinjoner och purjolöken.

Knaperstek strimlad bacon och ha detta i grytan. Rör om i Slow Cookern så allt blandas ordentligt. Sätt Slow Cookern på Auto och låt den tillagas i ca 6 timmar. Smaka av ifall du behöver en stund till.

Vid servering hällde jag upp Bouef Bourguignonen i en gryta som jag ställde på spisen och redde av med mörk maizenaredning. Strö över persilja innan du ställer grytan på bordet. Vi åt grytan med potatis, picklade grönsaker och inlagd slanggurka.
 

torsdag 11 september 2014

Picklade grönsaker

Vad gör man av rättika?? Jag var nyfiken på grönsaken och köpte den i "blindo". När jag kom hem så googlade jag fram vad man kunde göra och jag nappade på första bästa resultat vilket visade sig vara helt rätt. Så himla gott!! Ännu ett tillbehör/inläggning som hamnar i min favoritlista!!
 
1 hel rättika
Morötter, i samma vikt som rättikan
2 dl socker
2 dl risvinsvinäger
1 msk salt
4 dl vatten
 
Riv rättikan och morötterna i en Julien, eller skär tunna, tunna remsor med kniv. Lägg grönsaksremsorna i burkar.
 
Värm upp socker i en kastrull tillsammans med risvinsvinäger, salt och vatten. Det ska inte koka utan bara bli varmt så sockret löser sig. Häll över grönsakerna, förslut och njut vid tillfälle! Sååå gott!!
 

Gullans Inlagda gurka

Idag har jag lagt in slanggurka i en stor skål. Den ska få vara tillbehör till många rätter i höst/vinter. Receptet fick jag av min rara svärmor. Det stod 4% ättika och det tolkade jag 12% delat i 4% vilket ger 1 liter vatten och 3 dl ättika. Vi får väl se om det smakar som det ska annars får man väl pytsa i lite till. Sen blev det ca 10-12 dillkronor i den stora skålen eftersom jag inte la in i mindre burkar. Men här kommer iaf svärmors recept fritt att tolka som man behagar.
 
7 st slanggurka
1 liter vatten
3 dl ättika, 12%
600 g socker
2 msk salt
2 msk gula senapsfrön
en liten bit pepparrot
2 dillkronor i varje burk
 
Skiva gurkan i tunna skivor, gärna med osthyvel eller det tunnaste på en mandolin.
 
Blanda allt utom pepparrot och dillkronor i en kastrull och koka upp. Häll koket över gurkskivorna och tillsätt pepparrot i mindre bitar och dillkronor. Låt stå någon dag innan de äts.
 

onsdag 10 september 2014

Mustig Oxsoppa

I måndags hade jag en matlagningsdag. Jag måste rensa frysarna innan nästa laddning med kött kommer. Jag har så mycket "rå" mat i frysen men så lite tid att tillaga den. Jag lagade mat hela måndagen och detta blev först ut att äta. Det blev så mycket att jag fick ringa in barn och barnbarn att hjälpa till eftersom min köttbit vägde dryga 1200g. Originalreceptet hittade jag på baksidan av en förra veckans morgontidningar, Falukuriren, men jag fick lov att göra om receptet lite eftersom jag inte hade någon madeira hemma.
 
400 g högrev från nöt
smör
salt och peppar
1 stor gul lök
2 morötter
2 dl tärnad kålrot (cm-stora bitar)
12 dl vatten
1 dl svartvinbärsgelé
2 dl grädde
2 msk konc. svartvinbärssaft
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 lagerblad
3 msk konc. kalvfond
1 dl syltlök
1 msk kinesisk soja
Mörk maizenaredning
 
Tillbehör
4 skivor formfranska
Extrasaltat smör
 
Creme Fraiche
 
Skär köttet i drygt centimeterstora bitar. Bryn i smör. Salta och peppra och lägg över i en rymlig gryta.
 
Skär gul lök, morötter och kålrot i centimeterstora bitar. Lägg dem i grytan och häll på vattnet. Koka upp och tillsätt gelé, saft, hackad rosmarin, lagerblad och kalvfond.
 
Sjud soppan tills köttet är mört, ca 1 timme.
 
Tillsätt grädde och syltlök. Koka upp och red av med mörk maizenaredning. Smaka av med soja, salt och peppar. Sjud 5ca 5 min.
 
Smält smöret till tillbehöret. Kantskär formfranskan och skär den i stänger som vänds i det smälta smöret. Rosta gyllenbruna i 225° varm ugn. Servera brödstängerna till soppan med en klick crème fraiche .