måndag 13 oktober 2014

Knäckig äppelkaka

Hade visning av kläder från "House of Lola" här ikväll. Jag bjöd på min knäckiga äppelkaka med vaniljsås som blev uppskattad så här kommer receptet. Receptet är för en liten pajform. Jag gjorde i en stor långpanna så jag fyrdubblade receptet. Jag bara älskar min äppelsvarv som skalar, skivar och tar ur kärnhuset i ett svep! Väl investerade pengar!

4 äpplen
100 g smör, Extrasaltat
1 dl havregryn
1 dl socker
2 msk grädde
½ dl vetemjöl
½ dl rostade kokosflarn
1 tsk kanel
30 g hackad sötmandel

Skala, kärna ur och skiva äpplena och lägg i smord form. Smält smöret och ha i havregryn, socker, grädde, vetemjöl och kokosflarn. Rör om ordentligt så allt blandas väl. Bre smeten försiktigt över äpplena. Pudra över kanel och strö över den hackade mandeln. Grädda i 225° i ca 20 minuter.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.



Min äppelsvarv


måndag 6 oktober 2014

Nötstek med rotfrukter

Idag blev det nötstek. Så enkelt men så gott. Om man är ledig, som jag är på måndagar, så har man hur mycket tid som helst att laga mat. Ja, även om man så måste smita iväg en timme eller så. Ställ temperaturen på ugnen efter den tid och det tillagningskärl du har bara. Jag använder mig ofta av Tupperwares Ultra Pro men det går bra med en lergryta eller en gjutjärnsgryta också. Bara det finns ett lock som sluter till någotsånär tätt så vätskan stannar kvar.
 

Steken

Ca 900 g nötstek
Smör till stekning
Salt
Svartpeppar
2 gula lökar, i mindre bitar
½ purjolök, i skivor
250 g rotselleri, tärnat
3 st persiljerot, i klyftor
4 dl vatten
2 paprikor i valfri färg, skivade

Rotfrukterna

10 st potatisar
6 st små färska rödbetor
4 st palsternackor
2 st persiljerot
1 st röd lök
Rapsolja

Sås

Skyn
5 dl grädde
Kinesisk soja
Teriyakisås
Salt
Peppar
Maizenaredning för mörka såser

Värm ugnen till 175°.

Steken
Stek nötsteken runt om i smör i stekpanna. Lägg steken i ugnsgrytan och lägg ansade, klyftade, skurna grönsaker runt om, ej paprikorna. Häll på vattnet. Tillaga 1½-2 timmar.

Sätt in rotfrukterna efter 1 timme.

Rotfrukterna
Klyfta potatis. rödbetor, palsternacka och persiljerot. Skiva rödlöken. Lägg i ugnsfast form och rör om med rapsolja. Stek i 175° ugn ca 50 minuter.

Såsen
Ta upp steken ur grytan och sila från grönsakerna. Koka upp skyn och tillsätt grädden, maizenaredningen och smaka av med alla kryddor och smaksättare.