måndag 20 februari 2017

Bolognese à la Carina

Hittade ett recept på nätet som "var den godaste bolognesen ever". Men jag saknade både lök och andra grönsaker i den liksom andra kryddor. Så jag gjorde en egen variant.

Detta blir en jättestor sats och tänkt för slow cookern och sedan infrysning till 2-4 måltider beroende på antal portioner och matlådor. Men givetvis går det lika bra att minska receptet och göra på spisen. 

Här kommer receptet på min variant av bolognese. 

1 kg köttfärs
3 förp. krossade tomater + 1/2 förp. vatten
1 stor gul lök el 2 mindre
100 g rotselleri
4 stora morötter
1 dl tomatpuré 
1/2 dl ketchup
2 buljongtärningar, (1 kött- + 1 mörk oxbuljong)
1 msk äppelcidervinäger 
1 tsk tabasco
1 msk worcestershiresauce
1 lagerblad
1 1/2 tsk oregano, torkad
1 tsk timjan, torkad
1 1/2 tsk salt
Svartpeppar

Blanda tomatpuré med kryddorna i slow cookern. Ha i krossade tomater och vatten. 

Skala och hacka löken. Skala och riv morötter och rotselleri på den grova sidan av rivjärnet. Blanda ner i tomatröran. Stek köttfärsen i stekpanna och mosa med gaffel så den går isär. 

Blanda ner i slow cookern och kör på läge Low i 6 timmar. 

Servera med pasta. 




söndag 12 februari 2017

Butter Chicken

Ännu en rätt tillagad i slow cookern som bara blev så där vansinnigt gott!!

1 kg kycklingfilé 
Salt
Peppar
2 tsk curry
2 tsk garam masala
2 tsk chilipulver
2 gula lökar
7-8 vitlöksklyftor
200 g tomatpuré 
1 dl vatten
200 g smör
400 g turkisk yoghurt
800 ml kokosmjölk

Tillbehör till grytan
Mangochutney
turkisk yoghurt

Skär kycklingfilén i kuber. Lägg i slow cockern. Hacka löken grovt och skär vitlöksklyftorna i skivor. 

Ha i alla ingredienser utom kokosmjölk och yoghurt i slow cockern. Kör på låg i 4 timmar. 

Blanda ner kokosmjölk och yoghurt och låt allt bli varmt. 

Servera med ris, sallad och naanbröd. Blanda mangochutney och yoghurt och servera till.