torsdag 30 oktober 2008

Rotmos och Fläskkorv

Vad kan vara mer husmanskost än rotmos och fläskkorv?
Det är jättesvårt att ge några mängder så man får ta på en hoft.
Kålrot, (storlek som en större grape kanske)
Morötter, 2-3 st stora
Potatis
Skala och dela kålroten i mindre delar. Skala och klyfta morötterna. Skala till sist potatisen. Koka tills det är mjukt. Häll av kokvattnet men spara det till att tunna ut rotmoset med. Mosa de kokta grönsakerna med först en elvisp och sedan potatisstöten (kålrot och morot är lite hårdare och behöver en omgång med stöten). Späd med kokvattnet till lagom konsistens. Ha i en klick smör, salt och peppar.
Koka sedan fläskkorven. Använder du en färdigkokt så gör enligt förpackningen. Använder du råkorv så gör du så här:
500 g fläskkorv
1 gul lök
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt/ liter vatten
Skala löken och skär den i klyftor. Skölj korven och lägg den i en låg vid kastrull. Häll på kallt vatten tills korven är täckt. Lägg i kryddor, lök och salt. Koka upp långsamt, på svag värme. Sjud korven utan lock ca 30 minuter.
Om du vill ha sås till så passar en senapssås kanonbra till fläskkorv men servera då istället med kokt potatis och ev. kokt kålrot och morot bredvid. Senapssåsen gör jag bara som en vit sås som jag smaksätter med senap.


Rotmos och Fläskkorv, originally uploaded by Cayene.

2 kommentarer:

Annica sa...

Mums! Det är något speciellt med såna här riktiga klassiker. Jag jobbar som dietist i ett sjukhuskök och vi har mycket gammaldags husmanskost och det är rätt inspirerande, det är inte alltid de här gamla stjärnorna får plats i media och på matborden i stugorna idag.

Själv brukar jag koka morot och kålrot en stund innan jag lägger i potatisen, så att de hinner bli mjuka.

Carina sa...

Jag skär mycket mindre bitar av kålroten, lite större bitar av morötterna och potatisarna får vara som de är. Då blir de färdiga vid samma tidpunkt.

Ja, det är synd att dessa klassiker inte syns mer i kokböckerna och när man äter ute. Men i somras fick vi kokt oxbringa med riven pepparrot och stuvad potatis på ett mindre matställe i Sågmyra. Allt hemlagat! Jösse så gott det var!