måndag 26 december 2011

Tunnbrödskorgar med pepparrotsröra och rökt kött

En smarrig förrätt som vi serverade på juldagen. Om du inte har rökt älg eller renkött går det lika bra med hamburgerkött.

12 runda hårda tunnbröd, ca 15 cm i diameter
300 g rökt älg- eller renstek
2 stora gröna äpplen
Saften av 1 citron
2 små finhackade rödlökar
8 dl crème fraîche
2 dl hårt vispad grädde
2 msk hackad dill
4 msk riven pepparrot
1/2 dl sötstark senap

Garnering:
200 g svart stenbitsrom
Dillvippor

Ånga tunnbröden över kokande vatten i en sil tills det blir mjukt och böjligt. Forma tunnbröden över botten på ett glas till en skål. Låt korgarna torka och förvara öppet fram till festdagen. detta kan förberedas flera dagar i förväg!!

Tärna eller strimla köttet fint och finhacka löken.

Skala och riv äpplet och blanda med citronsaften. Låt rinna av. Blanda kött, lök och äpple.

Vispa grädden och blanda med crème fraîche, dill, pepparrot och senapen. Blanda crème fraîcheblandningen med köttblandningen och smaka av med salt och peppar.

Förvara lufttätt fram till festdagen.

På festdagen fördelas röran i tunnbrödsskålarna. Garnera med stenbitsrom och dillvippor.

Inga kommentarer: