söndag 8 december 2013

Älgentrecote med egen pommes och rönnbärskompott

Idag blev det älgentrecote och det var ett "sista-minuten-förslag". Vi visste inte vad vi ville göra med älgköttet vi tog upp ur frysen imorse. Alltid blir det något gott av det, det visste vi :) Men det som låg på tallriken ikväll var nog inte det vi trodde och så gott som det blev!!! Jööööössssses!!!

Vi började med att möra älgköttet med kiwi innan tillagning. Hade läst/hört att kiwi var bra att möra viltkött i. Sagt och gjort!!! Det fick ligga 1½ timme och gotta in sig med kiwin innan vi kryddade och stekte köttskivorna i smör.

Under tiden förberedde vi egna pommes frites.

Pommes Frites

·         8 stora fasta potatisar
·         1-2 liter frityrolja
·         ev. gourmetsalt flingsalt
·         ev. nykrossad svartpeppar

Skala och skär potatisarna i 1,5 - 2 cm tjocka stavar eller den storlek du önskar. Skölj dem i ett durkslag och torka dem med en handduk.
Pommes frites friteras i två omgångar. Först kokas de mjuka i vatten en gång. Sedan kyls potatisstavarna och friteras sedan en gång innan servering på högre värme för att få färg och knaprig yta. 

Koka potatisen nästan klar i saltat vatten i ca 10 minuter. Smidigt är att ha en friterings insats - en slags korg som passar till grytan. Annars plockar du upp potatisen med hålslev.

Sprid ut potatisstavarna på en eller två brickor att svalna. Ställ gärna in i kylen någon eller några timmar. Hit kan du förbereda. Potatisstavarna får gärna torka på ytan då blir de knaprigare.

Dags att fritera till servering. Sista momentet är att fritera pommesen frasig och ge dem färg. Då hettar du upp oljan till 180°. Fritera sedan omgångar till knapriga, gyllene pommes frites. Det tar bara någon minut för att få färg.

Ha gärna lock eller ex. en bakplåt till hands om du behöver täcka över oljan som är brandfarlig (släck aldrig med vatten).

Lägg upp pommes fritesen med en hålslev på en bricka med hushållspapper så att oljan kan rinna av.

Strö över ex. flingsalt innan servering. Du kan också strö över nymalen svartpeppar.
Servera dina hemgjorda pommes frites nygjorda.

 

Till detta serverade jag rödvinssås och rönnbärskompott som jag gjort tidigare. Rödvinssåsen gör jag en stor sats av och förvarar i frysen i lagom stora förpackningar, 5 dl pet-flaskor är perfekta.

Rödvinssås
6 pers

2 schalottenlökar
2 msk smör
2 msk socker
salt, svartpeppar
3 dl vatten
2 msk kalvfond
5 dl rött vin
2 msk soja
2 msk balsamvinäger
2 msk maizena

Hacka löken och fräs den i smöret. Tillsätt socker och peppar och fräs till sockret börjar bli brunt. Späd med vatten, vin, fond, soja och balsamvinäger. Koka ihop i ca 15 minuter. Sila av och red av med maizena till önskad konsistens.

Rönnbärskompott
1 kg rönnbär
vatten att koka bären i

½ l vatten
1 kg socker
½ vaniljstång
1 dl cognac


Koka bären i ca 10 minuter. Sila ifrån vattnet. Koka ½ liter vatten med sockret till en klar lag. Låt svalna något och lägg sedan i rönnbären. Ha i vaniljstången och koka upp på svag värme. Skumma och rör om försiktigt. Låt koka på svag värme ca 1 timme.
Låt kompotten svalna något innan du har i cognacen.

Underbart gott!!

Inga kommentarer: