lördag 4 mars 2017

Steambuns med fläskfilé och asiatiska tillbehör

Igår testade vi något helt nytt! Jag har länge varit innehavare av en ångkorg i bambu men inte riktigt vetat hur jag skulle använda den eller snarare varit för lat att engagera mig och leta recept.

Men i månadens recepthäfte från Hemköp så fanns det ett recept som vi bara fick lov att testa. Tillagningstiden sägs vara 30 minuter + 1 timmes jästid men om jag säger så här: började med degen vid 16:30 och började äta vid 19:30. Så planera om ni vill testa detta!!


Ca 17-20 st

20 g jäst
1/2 dl matolja
2 dl ljummet vatten
5-6 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 tsk salt
2 msk socker

600 g fläskfilé 
Salt och peppar
Koriander

Picklade grönsaker:

2 dl socker
2 dl vatten
1 dl risvinäger
1 msk gula senapsfrön
1 skivad gul lök
1/2 skivad gurka
1 hyvlad morot

Syrlig sås:

2 msk vitvinsvinäger
2 msk sweet chili sauce
2 msk soja, kinesisk 
1 msk sriraschasås
1 cm riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 msk vatten 

Sriraschamajonnäs:

1 dl majonnäs
1 msk sriraschasås

Nouc cham:

1 röd chili
1 vitlöksklyfta
2 tsk socker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 lime

Steambuns:
Lös upp jästen i fingervarmt vatten och olja. Tillsätt alla torra ingredienser. Blanda i en degblandare tills degen blir glansig, ca 10 minuter. Låt jäsa ca 1 timme till dubbel storlek. 

Medan degen jäser gör du tillbehören. 

Picklade grönsaker:
Koka ihop socker, vatten, risvinäger och senapsfrön till sockret löst sig. Lägg i grönsakerna och låt stå minst 20 minuter. 

Syrlig sås:
Blanda samman alla ingredienser. 

Sriraschmajonnäs:
Blanda samman ingredienserna. 

Nouc cham:
Hacka chilin och vitlöken. Blanda med övriga ingredienser och rör till sockret löst sig. 

Dela degen i två delar. Kavla ut tunt på lätt mjölat bakbord. Ta ut cirklar ca 12 cm i diameter. Pensla ett tunt lager olja på varje cirkel och vik ihop. Ånga 10 minuter i ångkorg. 

Skär köttet i skivor, krydda och stek. 

Fyll dina steambuns med köttet som doppats i den syrliga såsen, picklade grönsaker, sriraschamajonnäs och nouc cham. 

Steambunsdegen

Lätt oljad

Vik på mitten.

Ånga i ångkorg.

Tillbehören.



Inga kommentarer: