måndag 27 november 2017

Bakad rotselleri med älgfilè

Testade ett nytt recept från Hemköp idag. Jag var _mycket_ skeptisk. Visst gillar jag rotselleri, ja älskar, men det kändes som att detta skulle bli alldeles för mycket rotsellerismak att den skulle ta överhand och det andra inte skulle smaka någonting ... tänk, så fel jag hade!! T.o.m min man som inte gillar varken picklad rödlök eller krispiga krutonger gav tummen upp och tog om flera gånger!!

Hemköp väljer att ha detta som ensamrätt men vi stekte på älgfilè. Vi vill gärna ha kött, fisk eller fågel med det gröna men det väljer man själv.

Picklad rödlök


1 tunnskivad rödlök
½ dl ättika
1 dl socker
1 ½ dl vatten


Bakad rotseller

1 rotselleri, ca 500 g
Smör
Flingsalt


Brödkrutonger

2 skivor surdegsbröd
2 msk olja
lite flingsalt


Tillbehör

40 g riven gruyère
1 dl creme fraiche
1 ask smörgåskrasse
½ plockad kruka dill

Sätt ugnen på 200°

Pickla rödlöken. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna och lägg i rödlöken.

Skala rotsellerin och gnid in med smör alt smält smöret och pensla på det runt om. Klappa in salt.
Baka i 25 min. Sänk till 160° och baka ytterligare 1 timme eller tills innertemperaturen är 95-100°.

Skär brödskivorna i bitar och rör runt med oljan. Ställ in i ugnen med rotsellerin men öka värmen till 200° när rotsellerin är färdigbakad om de inte är krispiga nog när sellerin är färdig.

Vid servering skär du skivor av rotsellerin, smula lite flingsalt över skivorna. Ha på en rejäl klick creme fraiche och lägg på picklad rödlök, krutonger och avsluta med att riva över osten och toppa med krase och dill.

När rotsellerin nästan var färdigbakad stekte vi älgfilén till 54°. Kör den gärna några grader mer om ni inte vill ha den röd inuti!

Ät och NJUT!!


Inga kommentarer: