lördag 10 maj 2008

Pestobakad lax med vit sparris

Eftersom jag har hand om matbjudningarna på mitt jobb så får jag ta hem och göra en massa gott ... och en del mindre gott för att testlaga hemma. Den här rätten kommer att bli en storfavorit här hemma!!

Det här behöver du till 4 portioner:
4 (4x140 g) Laxfilé
1 brk (200 g) Pesto Genovese

Vitlökscrostini
2 ciabatta oliv, skivade
1 vitlöksklyfta, hel och skalad
1/2 dl olivolja
flingsalt

Sparris & Ruccolasallad
8–12 vita sparrisar, skalade
1 dl lätt soltorkade körsbärstomatetomater i olja
1 gurka, skalad och tärnad
3 msk pumpafröolja
2 msk balsamicovinäger
200 g ruccolasallad, sköljd
salt
svartpeppar, nymald från kvarn

Tina och torka av laxbitarna. Lägg laxen på en plåt och bred över 1–2 matskedar pesto på varje laxbit. Grädda laxen i ugn på 180°C i ca 12 minuter. Känn med en kniv i laxen. Om den är klar så delar den lätt på sig.

Vitlökscrostini
Rosta ciabattaskivorna i ugn på 180° eller i brödrost. Dra med vitlöksklyftan på den rostade ytan. Ringla över olivolja och salta.

Sparris & Ruccolasallad
Sjud sparrisen i saltat vatten i ca 5 minuter. Tag upp sparrisen och låt den ånga av. Skär sparrisen på längden 1 gång och lägg på ett fat. Blanda alla ingredienser utom ruccola. Smaka av med salt och peppar. Lägg röran på sparrisen, toppa med ruccola och servera med crostini.

Inga kommentarer: