onsdag 17 augusti 2016

Fyllda älgfärsbiffar

Köpte en hamburgerpress på nätet som jag fick lov att testa på en gång men jag gjorde inga hamburgare.

      

      



Det blev älgfärsbiffar med en fyllning av brännvinsost och trattisar. Till det egenodlad potatis, picklade lingon och rivna morötter smaksatt med olivolja, pressad vitlök och kryddor samt att jag strödde lite hackad persilja över.

Gjorde en redning på skyn och gjorde en gräddsås med trattisar i. Kan bara säga att det var GOTT!! 

Prylen var lite onödig i sig för man kan ju forma biffar i handen och göra en grop i ändå men visst ser det snyggt och lite proffsigt ut 😊

Här kommer receptet.

500 g älgfärs
3/4 dl ströbröd
1/2 finhackad gul lök
1 1/2 dl grädde
1 tsk socker
2 ägg
1 tsk salt
Några drag med pepparkvarnen
Smör till stekning

Fyllning:

200 g finriven brännvinsost
1 näve torkade trattkantareller, krossas
Vatten

Blötlägg trattisarna i ca 10 minuter sen är det bara att blanda ihop med osten.

Sås:

Vatten
1 köttbuljongtärning
5 dl grädde
2 - 3 msk japansk soja
1/2 näve torkade trattkantareller
3 - 4 msk maizenaredningen för mörka såser

Blanda grädde och ströbröd till älgfärsbiffarna. Finhacka eller riv löken och blanda ner alla övriga ingredienser i älgfärssmeten. Blanda inte för länge för då blir biffarna torra och trådiga!!

Pressa biffarna i en hamburgerpress och "puffa upp kanterna runt om litegrann. Lägg i fyllningen och lägg lite mer färs tunt uppe på. Slut biffen runt om.

Smält smöret i en stekpanna på högsta värme men sänk till medelvärme när du lagt i biffarna. Stek dem sakta, ca 5 minuter på var sida. Lägg i ugnsfast form och låt dem hålla värmen i en 100' varm ugn. Stek de övriga biffarna lika och låt dem hålla värmen i ugnen.

Vispa ur pannan med ett par dl vatten och sila ner i en kastrull. Krossa trattkantarellerna i handen och ha i alla ingredienser till såsen utom maizenaredningen. Låt koka upp och ha i redningen. Smaka av ifall du tycker såsen är för salt (sojan är salt så det behövs kanske inget extra) Tillsätt lite mer grädde isf.

       

       


Inga kommentarer: