måndag 8 maj 2017

Friterat fläsk i sötsur sås

Jamen!!! Vi bara älskar det asiatiska köket!! Helst ska det vara det kryddstarka, heta men det söta funkar också!!

500-600 g grytbitar av fläskkött
1 msk ingefärsjuice (se recept längre ner)
1 msk soja

1 morot, i tärningar
1 röd paprikai tärningar
1 selleristjälk, i tärningar
1 gul lök, i tärningar
1 msk färsk ingefära, finhackad
Sötsur sås (recept se längre ner)
3 1/2 dl ananasbitar

Olja till fritering

Börja med att göra ingefärsjuicen och därefter tärna köttet i 2x2 cm tärningar och lägg det i ingefärsjuicen och sojan och ställ det åt sidan. 

Koka den sötsura såsen. 

Gör frityrsmeten genom att vispa äggvitor ihop med de övriga ingredienserna. 

Hetta upp oljan i en wok eller gryta som passar för fritering. Doppa köttet i frityrsmeten och fritera i omgångar tills bitarna är gyllenbruna, ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. 

Häll ut nästan all olja i woken/grytan och bryn morot, paprika, selleri, lök och ingefära tills de mjuknar. 

Häll över den sötsura såsen. Lägg i ananas och fläskkött och låt sjuda lätt tills allt är genomvärmt. 

Servera med vitt ris. 

Frityrsmet:
3 äggvitor
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3 msk vetemjöl
2 msk majsena

Ingefärsjuice:
5 cm färsk ingefära
3 msk vatten 

Riv ingefäran i en finmaskig sil och häll över vattnet. Krama ur vattnet i rivet. 

Sötsur sås:
1 dl vitvinsvinäger 
1 dl strösocker 
3/4 dl passerade tomater
1/2 tsk salt
1 msk majsena
1 1/2 dl hönsbuljong
1/2 msk riven färsk ingefära
1/2 msk sweet chili sause
1/2 tsk svaretpeppar
1/2 msk färsk, finhackad koriander 

Hetta upp vinäger, socker och passerade tomater i en liten kastrull på medelvärme. Tillsätt salt. 

Blanda majsenamjöl med den kalla buljongen och häll i grytan tillsammans med övriga ingredienser. Sjud till såsen blir glansig, slät och tjocknar lite. 


                    

Inga kommentarer: