500-600 g grytbitar av fläskkött
1 msk ingefärsjuice (se recept längre ner)
1 msk soja
1 morot, i tärningar
1 röd paprika, i tärningar
1 selleristjälk, i tärningar
1 gul lök, i tärningar
1 msk färsk ingefära, finhackad
Sötsur sås (recept se längre ner)
3 1/2 dl ananasbitar
Olja till fritering
Koka den sötsura såsen.
Gör frityrsmeten genom att vispa äggvitor ihop med de övriga ingredienserna.
Hetta upp oljan i en wok eller gryta som passar för fritering. Doppa köttet i frityrsmeten och fritera i omgångar tills bitarna är gyllenbruna, ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Häll ut nästan all olja i woken/grytan och bryn morot, paprika, selleri, lök och ingefära tills de mjuknar.
Häll över den sötsura såsen. Lägg i ananas och fläskkött och låt sjuda lätt tills allt är genomvärmt.
Frityrsmet:
3 äggvitor
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3 msk vetemjöl
2 msk majsena
Ingefärsjuice:
5 cm färsk ingefära
3 msk vatten
Riv ingefäran i en finmaskig sil och häll över vattnet. Krama ur vattnet i rivet.
Sötsur sås:
1 dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
3/4 dl passerade tomater
1/2 tsk salt
1 msk majsena
1 1/2 dl hönsbuljong
1/2 msk riven färsk ingefära
1/2 msk sweet chili sause
1/2 tsk svaretpeppar
1/2 msk färsk, finhackad koriander
Hetta upp vinäger, socker och passerade tomater i en liten kastrull på medelvärme. Tillsätt salt.
Blanda majsenamjöl med den kalla buljongen och häll i grytan tillsammans med övriga ingredienser. Sjud till såsen blir glansig, slät och tjocknar lite.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar