fredag 28 augusti 2009

Tuttul


Tuttul, originally uploaded by Cayene.

Ett mjukt tunnbröd från Rättvik kallas tuttul. Världens godaste är det också!!

4 l mjölk (torrmjölk + vatten)
750 g sirap
500 g margarin
5 pkt jäst
2 påsar hela brödkryddor (anis och fänkål)
vetemjöl till en lagom deg
1½ kg rågsikt
3 tsk salt
4 l kokt pressad potatis

Blanda mjölkpulver, salt och rågsikt i en balja. Koka upp vattnet och häll det över mjöl/mjölk blandningen och rör om. Täck degen med ituklippta plastpåsar så att det inte blir en hård skorpa på degen. Låt stå över natten.

Smält margarinet. Mal kryddorna. Smula ner jästen i baljan. Ha i margarinet, sirapen, malda kryddor och vetemjöl till en lagom deg. Låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på bakbord (inte allt på en gång :) ) och ha i potatis. Knåda ordentligt!! Dela degen i lika stora "klickar". Kavla ut tunt, först med en vanlig "randig" kavel sen med en kruskavel. Grädda.

Ät och njut med smör eller messmör :)~ När man har kokat julskinkan så äter man tuttull med skinka och senap :)~

1 kommentar:

Karin W. sa...

...och här i Jämtland kallas mjukt och inte alltför tunt kavlat tunnbröd "tjuckkambröd". Det är också världens godaste:)