Minikarlsbadersemla, originally uploaded by Cayene. |
30 g jäst
75 g smör
2 dl kaffegrädde
½ dl socker
3 äggulor
7 – 7½ dl vetemjöl
Ev. mortlade kardemummakärnor
Fyllning
3 dl vispgrädde
200 g mandelmassa
Inkråmet från semlan
Florsocker
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt grädden. Låt det bli fingervarmt och häll det över jästen. Rör tills jästen löser sig.
Tillsätt socker, kardemumman och äggulor. Arbeta in mjölet i omgångar tills degen är blank och smidig. Låt jäsa ca 30 minuter.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den igen. Dela degen i bitar och forma runda släta bullar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8 – 10 minuter.
Låt bullarna kallna på galler under duk. Skär av ett lock och gröp ur innehållet. Blanda inkråmet med mandelmassan och lite av grädden till lagom konsistens.
Fyll semlorna med fyllningen. Vispa och spritsa grädden runt om och lägg på locket. Pudra lite florsocker över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar