Den absolut godaste lasagnen jag gjort någonsin!! Grundreceptet är Paolo Robertos men jag har gjort om en del så det passar vår smak. Extra vitlök, extra ost och extra grädde :) Lasagneplattorna gjorde jag också själv efter recept i Eva-Lotte Långbergs kokbok "Eva-Lotts kök" ISBN: 978-91-637-4040-4
12 st lasagneplattor, färska eller torkade
Köttfärssås:
500 g köttfärs
3 st bladselleristjälkar
2 st morötter
1 st gul lök
3 st vitlöksklyfta
1 tub tomatpuré (200 g)
0.5 dl persilja, hackad
2.5 dl rödvin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g smör
3 st bladselleristjälkar
2 st morötter
1 st gul lök
3 st vitlöksklyfta
1 tub tomatpuré (200 g)
0.5 dl persilja, hackad
2.5 dl rödvin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g smör
Ostbéchamelsås:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
3 dl grädde
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
0.5 tsk muskotnöt, mald
1.5 dl hårdost (gärna Sture 38%)
125 g mozzarella, skuren i små bitar
1.5 dl parmesanost
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
3 dl grädde
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
0.5 tsk muskotnöt, mald
1.5 dl hårdost (gärna Sture 38%)
125 g mozzarella, skuren i små bitar
1.5 dl parmesanost
Sätt ugnen på 225
grader
Skölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter.Finhacka grönsakerna, lök och vitlök (kan hackas genom att köra dem ett par varv i matberedare).
Smält smör i en stor
stekpanna eller i en kastrull.
Ha i, grönsaker och
lök, låt dem fräsa långsamt i ca 5 minuter.
Lägg köttfärs i
pannan, smula sönder den med en gaffel och bryn den lite lätt.
Tillsätt tomatpuré,
persilja och vin. Smaka av med salt och peppar och låt såsen koka ihop
.
.
Ostbéchamelsås
Smält smöret i en
kastrull, gärna med beläggning.
Rör i mjölet, blanda
noga, och späd sedan med mjölk och grädde under oavbruten vispning.
Riv ner hårdosten i
såsen.
Tillsätt salt, peppar
och muskot. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då. Smaka av med
salt, peppar och muskot.
Lasagnen
Lasagnen
Koka lasagneplattorna
i lättsaltat vatten. Färska lasagneplattor ska kokas i 2 minuter, de torkade
lite längre.
Häll av vattnet och
låt lasagneplattorna rinna av. Om plattorna förkokas drar de åt sig såserna på
ett sätt som ger en smakrik och god lasagne.
Häll lite tomatsås och lite béchamelsås i botten på en ugnssäker form.
Häll lite tomatsås och lite béchamelsås i botten på en ugnssäker form.
Varva lasagneplattor,
köttfärssås, ostbéchamelsås, mozzarella och parmesan, avsluta med ett lager
sås.
Strö över lite
parmesan.
Grädda i nedre delen
av ugnen i 30-40 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar