Idag blev det nötstek. Så enkelt men så gott. Om man är ledig, som jag är på måndagar, så har man hur mycket tid som helst att laga mat. Ja, även om man så måste smita iväg en timme eller så. Ställ temperaturen på ugnen efter den tid och det tillagningskärl du har bara. Jag använder mig ofta av Tupperwares Ultra Pro men det går bra med en lergryta eller en gjutjärnsgryta också. Bara det finns ett lock som sluter till någotsånär tätt så vätskan stannar kvar.
Steken
Ca 900 g nötstekSmör till stekning
Salt
Svartpeppar
2 gula lökar, i mindre bitar
½ purjolök, i skivor
250 g rotselleri, tärnat
3 st persiljerot, i klyftor
4 dl vatten
2 paprikor i valfri färg, skivade
Rotfrukterna
10 st potatisar6 st små färska rödbetor
4 st palsternackor
2 st persiljerot
1 st röd lök
Rapsolja
Sås
Skyn5 dl grädde
Kinesisk soja
Teriyakisås
Salt
Peppar
Maizenaredning för mörka såser
Värm ugnen till 175°.
Steken
Stek nötsteken runt om i smör i stekpanna. Lägg steken i ugnsgrytan och lägg ansade, klyftade, skurna grönsaker runt om, ej paprikorna. Häll på vattnet. Tillaga 1½-2 timmar.
Sätt in rotfrukterna efter 1 timme.
Rotfrukterna
Klyfta potatis. rödbetor, palsternacka och persiljerot. Skiva rödlöken. Lägg i ugnsfast form och rör om med rapsolja. Stek i 175° ugn ca 50 minuter.
Såsen
Ta upp steken ur grytan och sila från grönsakerna. Koka upp skyn och tillsätt grädden, maizenaredningen och smaka av med alla kryddor och smaksättare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar