måndag 24 november 2014

Renstek med messmörssås och lingon

I helgen åt vi något av det godaste jag smakat på länge! Renstek med messmörssås låter verkligen udda men det var bara såååå gott och man får inte glömma de färska lingonen som bryter den söta smaken av messmör! Jag googlade efter recept men hittade inget jag ville göra så det blev en egen kombo. Till det åt vi ugnsrostade grönsaker. Vi hade ca 200 g messmör i såsen för vi vill ha ordentlig messmörssmak men man kan  ta mer eller mindre efter smak såklart!
 
500 g renstek
Salt
svartpeppar
 
Ugnsrostade rotfrukter
Potatis
Palsternacka
Morötter
Rotselleri
3 st Paprika, i olika färger
2 Vitlöksklyftor
1 liten gul lök
Gula kantareller
Olja
 
Messmörssås
10 st enbär
viltfond
4 dl vatten
5 dl vispgrädde
200 g gammeldags messmör
salt
peppar
Maizenaredning för mörka såser
 
Salta och peppra steken. Bryn steken runtom i stekpanna. Stek färdig i 100° ugn till en innertemp på 56°. Linda in i folie tills det övriga är klart. Spar stekskyn till såsen!!
 
Ugnsrostade grönsaker
Skär potatis i klyftor och dela även palsternacka och morötter i klyftor. Dela rotsellerin i små tärningar Skiva den gula löken och pressa vitlöken. Häll på lite rapsolja. Krydda och rör om! Rosta detta i 200° i ca 30 minuter. Dela kantarellerna i lite mindre bitar men krama först ur överflödigt vatten. Tillsätt kantareller i formen och fortsätt rosta i ugn ca 10 minuter till.
 
Såsen
Krossa enbären och ha i dom i stekpannan tillsammans med stekskyn. Vispa sen i vattnet. Låt koka ihop till hälften. Sila bort enbär och rester från stekskyn! Smaksätt sen med viltfonden. Häll i grädden och låt det koka ihop. Smaksätt med messmör och red med maizenaredningen. 
 
Strö över färska lingon innan servering!!


Inga kommentarer: