Varje jul gör jag Jan Boris Möllers köttbullar. Supergoda och enkla att göra.
10 pers.
1 kg köttfärs
2 ägg
3 msk stark senap
1 gul lök
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 msk brun farin
1 tsk Fyra kryddor (se nedan)
4 msk ströbröd
2 dl mjölk eller grädde
Finhacka löken och fräs den i stekpanna så att vätskan dunstar annars spricker köttbullarna när du steker dom.
Blanda köttfärsen med ägg, alla kryddorna, senap, brun farin, lök samt mjölk. OBS: ströbrödet ska inte ligga i blöt i förväg utan det ska suga upp vätskan i köttbullssmeten.
Forma köttbullar och lägg i smord långpanna eller på ett grillgaller av teflon för att få upp dem nån mm från botten. Stek i ugn i 175' 12-15 minuter. Frys sedan in styckevis. Vid servering steker du dom i stekpanna som vanligt.
Köttbullarna ser gråa och trista ut, typ som frikadeller, men de blir saftigare än att steka direkt i stekpannan.
Fyra kryddor
Kryddan finns inte längre att köpa utan man får blanda den själv.
2 delar mald muskot
2 delar mald vitpeppar
1 del mald kryddpeppar
1 del mald kryddnejlika
Orginalreceptet skapades av Tore Wretman och kallades för Spice Riche.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar