söndag 15 januari 2012

Klabbe med fläsk, messmörssås och lingonsylt

Klabbe med stekta fläsktärningar, messmörssås och lingonsylt det är Rättviks egen nationalrätt. Eller egen?? Nä, så är det inte för jag vet att detta äts på flera håll i Sverige men vad rätten heter beror på var du bor i landet. Kärt barn har många namn :)

Klabbe
250 g vetemjöl
750 g kornmjöl, varav 150 g till utbakning
Salt
Vatten till en lagom deg, ca 6-7 dl

Vatten att koka i
1 tsk salt i kokvattnet

Blanda mjölsorterna och lite salt. Häll på vattnen till en lagom deg.

Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek och ta ut rundlar med ett vanligt dricksglas.

Koka upp vatten med lite salt i.

Lägg i klabben, några åt gången, och låt koka en stund. Fiska upp med hålslev.

Ett tips är att ha nån matsked olja i vattnet så de inte klibbar ihop. Håll klabben varm genom att ta lite av kokvattnet som de ligger i medan de andra blir färdigkokta.

Messmörssås
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 msk smör el margarin
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Messmör

Smält fettet och blanda i mjölet. Ha i mjölken under vispning och häll sedan på grädden. Koka upp under omrörning och låt såsen koka 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Till sist smakar du av med messmör till den styrka du vill ha. Om du använder gammeldags messmör så blir såsen lite mörkare.

Servera klabben med såsen, rimmat stekt fläsk skuret i små tärningar och lingonsylt.

Dryck som är god till är svagdricka eller öl.

Inga kommentarer: