måndag 2 januari 2012

Rykande het köttsoppa

Idag blev det en varm och god köttsoppa i det kalla, regniga vädret. Visserligen var den färdigköpt och bara att värma men oj så gott den smakade. Till den en ostsmörgås.

Men vill du göra köttsoppan själv så kommer ett recept här och då med klimp. Receptet är beräknat för 4 personer.

ca 500ca 500 g högrev eller märgpipa
salt
4-54-5
korn svartpeppar
11
st lagerblad
133
st morötter
11
st palsternacka
11
klyfta rotselleri
22
st gula lökar
33
st stora potatisar
11
tärning köttbuljong
persilja


Klimp
Vetemjöl
Mjölk
Socker
Smält smör
Skär köttet i mindre bitar och lägg dem i en rymlig gryta. Slå på vatten så att det väl täcker köttet. Salta och koka upp. Skumma väl och sänk värmen. Tillsätt kryddorna och buljongtärningen och koka 20 minuter.
Lägg sedan i de skalad och delade rotfrukterna och fyll eventuellt på med mera vatten. Koka tills köttet är mört.
Klimp
Blanda Vetemjöl försiktigt med mjölk, smält smör och lite socker, det skall bli en trögflytande massa. Portionera ner degsmeten med teskedar i det kokande vattnet. Låt koka med i köttgrytan i ca 35 minuter.

Servera med hackad persilja och ostsmörgås.


Inga kommentarer: