måndag 5 maj 2014

Kalvdans med hjortronsylt

I helgen som var, var det vårmarknad i dagarna tre här i Rättvik. Bland hantverksknallarna stod en kvinna och sålde hemmagjord kalvdans. Oj såna barndomsminnen! Vi åt den alltid med kanel, socker och mjölk som små men min man berättade för mig att de brukade äta den med hjortronsylt.

Äkta kalvdans görs på råmjölken från korna när de nyss kalvat och kan vara svår att få tag på. Om du har någon bonde i din närhet kan du alltid fråga om du får köpa lite råmjölk. Annars kan du göra en "falsk" kalvdans med pulvermjölk som också smakar gott. 

3 1/2 dl mjölkpulver
7 dl mjölk
2 ägg
1/2 tsk salt

Kanel

Sätt ugnen på 150' och vispa ihop alla ingrediensena. Smörj en form och häll i kalvdanssmeten. Pudra över lite kanel.  Grädda tills kalvdanssmeten fått fin brun färg. 

Låt svalna och servera med hjortronsylt eller kanel och socker och ev mjölk. 




Inga kommentarer: