Äppel- & tomatmarmelad
400 g mogna tomater
450 g äpplen
1 dl vatten
600 g socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk röd melatin
1/2 tsk citronsyra
Skålla och flå tomaterna, skala äpplena och dela i mindre bitar. Koka blandningen i vattnet ca 20 minuter. Kör massan i mixer, häll tillbaka i grytan och låt koka i 2 minuter. Tillsätt socker och låt koka 5 minuter. Blanda melatin med 1 msk socker och häll i grytan. Skumma om det behövs. Tillsätt till sist vaniljsocker och citronsyra. Fyll marmeladen på rena varma burkar. Skruva på locket direkt så det kommer bildas ett varumärke i burken.
Om ni har en äppelsvarv och en stavmixer så går allt så mycket fortare 😊
Nektarinmarmelad
5-6 nektariner, ca 500 g fruktkött
4 dl socker
1 vaniljstång (eller 2-3 msk vaniljsocker)
eller
1 dl hallon
eller
1 dl rabarber
Tärna nektarinerna (helst lite omogna för pektinet) och lägg i en hög skål, kärnorna också. Mikra på full effekt under lock 7-8 minuter så att allt blir "kokt".
Fiska upp kärnorna och rör i sockret. Mika 10 minuter på 75% effekt. Rör om. Tillsätt vanilj, hallon eller rabarbern. Mikra 8-9 minuter på 75% effekt.
Päronmarmelad med saffran och chili
1 kg päron
1 dl vatten
1/2 g saffran
1 röd chili
600 g strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk röd melatin
1/2 tsk citronsyra
Skala och kärna ur päronen. Dela i mindre bitar. Koka päronen i vattnet i 20 minuter. Kör med mixer om bitarna är för stora.
Tillsätt sockret och koka 5 minuter.
Blanda melatin med 1 msk socker och häll i grytan. Koka 2 minuter.
Blanda ner saffran, chili och citronsyra och låt koka 1 minut.
Fyll direkt på rena, varma burkar. Skruva genast på locket för att vacumförsegla marmeladen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar