onsdag 21 september 2016

Marmeladdags

Har gjort tre goda marmelader i helgen som var. Vi äter inte så mycket "sockrigt" i vanliga fall men detta kan bli en (o)vana!! De två första har jag gjort förut men den tredje är en "kopia" av recept nr två men med andra råvaror. Jag tänker även testa morot/chili, morot/apelsin, plommon/ingefära och en massa andra smakkombinationer som finns i min hjärna 😊


Äppel- & tomatmarmelad


400 g mogna tomater
450 g äpplen
1 dl vatten
600 g socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk röd melatin
1/2 tsk citronsyra

Skålla och flå tomaterna, skala äpplena och dela i mindre bitar. Koka blandningen i vattnet ca 20 minuter. Kör massan i mixer, häll tillbaka i grytan och låt koka i 2 minuter. Tillsätt socker och låt koka 5 minuter. Blanda melatin med 1 msk socker och häll i grytan. Skumma om det behövs. Tillsätt till sist vaniljsocker och citronsyra. Fyll marmeladen på rena varma burkar. Skruva på locket direkt så det kommer bildas ett varumärke i burken.

Om ni har en äppelsvarv och en stavmixer så går allt så mycket fortare 😊


Nektarinmarmelad


5-6 nektariner, ca 500 g fruktkött
4 dl socker
1 vaniljstång (eller 2-3 msk vaniljsocker)
eller
1 dl hallon
eller
1 dl rabarber

Tärna nektarinerna (helst lite omogna för pektinet) och lägg i en hög skål, kärnorna också. Mikra på full effekt under lock 7-8 minuter så att allt blir "kokt".

Fiska upp kärnorna och rör i sockret. Mika 10 minuter på 75% effekt. Rör om. Tillsätt vanilj, hallon eller rabarbern. Mikra 8-9 minuter på 75% effekt.


Päronmarmelad med saffran och chili


1 kg päron
1 dl vatten
1/2 g saffran
1 röd chili
600 g strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk röd melatin
1/2 tsk citronsyra

Skala och kärna ur päronen. Dela i mindre bitar. Koka päronen i vattnet i 20 minuter. Kör med mixer om bitarna är för stora.

Tillsätt sockret och koka 5 minuter.

Blanda melatin med 1 msk socker och häll i grytan. Koka 2 minuter. 

Blanda ner saffran, chili och citronsyra och låt koka 1 minut.

Fyll direkt på rena, varma burkar. Skruva genast på locket för att vacumförsegla marmeladen.


Inga kommentarer: